Lori Loughlin in njenega moža, modnega oblikovalca Mossima Giannullija, so doletele veliko hujše obtožbe kot Loughlinovo igralsko kolegico Felicity Huffman. Foto: AP
Lori Loughlin in njenega moža, modnega oblikovalca Mossima Giannullija, so doletele veliko hujše obtožbe kot Loughlinovo igralsko kolegico Felicity Huffman. Foto: AP

V FBI-jevo operacijo, imenovano Varsity Blues, se je zaradi vpletenosti v prevare za vpis na kolidže ujelo tudi precej znanih in premožnih Američanov.

Poleg Felicity Huffman, ki je v ponedeljek že priznala krivdo in se opravičila, je bila v prevaro vpletena tudi Lori Loughlin, ki pa se v nasprotju s stanovsko kolegico za prizanje krivde ni odločila.

Zvezdnica Polne hiše v večjih težavah

A situacija Loughlinove in njenega moža Mossima Giannullija je nekoliko bolj zapletena kot položaj zvezdnice Razočaranih gospodinj. V nasprotju s Huffmanove, ki naj bi plačala 15.000 dolarjev za to, da so na skrivaj popravili odgovore njene hčere na zaključnih izpitih, sta Loughlinova in Giannulli glavnemu organizatorju Williamu Singerju plačala pol milijona dolarjev, ta pa je nato podkupil trenerje in uradnike na Univerzi v Južni Kaliforniji. Hčerki Loughlinove sta bili na univerzo sprejeti pod pretvezo, da sta nadarjeni veslačici. Zakonca sta nato pol milijona podkupnine prikazala kot donacijo univerzi in jo uveljavljala kot davčno olajšavo.

Huffmanovi v obtožnici očitajo goljufijo, zakonca pa je v torek poleg obtožbe zaradi sodelovanja pri goljufiji doletela še obtožba zaradi pranja denarja. Če bo sodišče odločilo, da sta kriva, jima po poročanju za vsako očitano kaznivo dejanje grozi do 20 let zaporne kazni.

Bo kdo sploh odšel v zapor?

Mnenja, kakšna kazen bo doletela zakonca, ki si obtožbe delita še s 14 starši, so različna. Pravnik Bradley Simon je za New York Times povedal, da podobnega primera še niso imeli, zato je o višini kazni zelo težko ugibati.

Skoraj enotni so si, da se Singer zaporni kazni ne bo mogel izogniti, prav tako naj bi zaporna kazen doletela podkupljene trenerje in drugo univerzitetno osebje.