Res je – Neil Young in Daryl Hannah sta poročena. Foto: EPA
Res je – Neil Young in Daryl Hannah sta poročena. Foto: EPA

Ko gre za zasebno življenje redkobeseden glasbenik, se seveda ni izpovedal za kakšen časopis in delil podrobnosti s poroke, kot to počno številni zvezdniki. Na svoji spletni strani je ob izdaji nove različice skladbe Ohio "v živo" igralko označil za ženo: "Moja žena Daryl in jaz sva naredila ta videoposnetek, da bi izkazala svoje mišljenje."

Novice, da sta 72-letni Neil in 57-letna Daryl skočila v zakonski jarem, so se tako izkazale za resnične. Zakonca, ki sta v ljubezensko razmerje zaplula leta 2014, sta se poročila po štirih letih zveze.

Njuna zveza je bila na začetku deležna številnih kritik, Neil pa je vsem zabrusil: "Nisva se ozirala na zapise. Ni pomembno. Ni nama mar, saj ne vedo, o čem govorijo. Kar je pomembno, sva midva, in ne mediji."

Močna in protestna pesem, ki je bila prepovedana
Pesem Ohio je Neil napisal leta 1970. Ta močna in drzna protestna pesem je bila odziv na streljanje, ki se je 4. maja tistega leta zgodilo na univerzi Kent in v katerem so umrli štirje študentje, devet je bilo ranjenih – vojaki ameriške Narodne garde so streljali v skupino študentov, ki so protestirali proti ameriškemu napadu na Kambodžo. Dejal je, da je objavil novo različico pesmi, da bi podprl pozive študentov na razumne zakone o orožju v ZDA.

Ohio je bila prva pesem, v kateri je Young v verzih izrazil nestrinjanje z oblastjo. Pesem je napisal, potem ko je v reviji Life videl fotografije z univerze Kent, in jo kot del zasedbe Crosby, Stills, Nash & Young izdal. Član omenjene zasedbe David Crosby je nekoč izjavil, da je bila Youngova neposredna kritika Nixona – to so bili vendarle drugačni časi – "najpogumnejša stvar, kar jih je kdaj slišal". Pesem je bila prepovedana na nekaterih radijskih postajah, postala pa je izjemno priljubljena pri študentih.