Britanska kraljica Elizabeta II. in princ Filip bosta novembra praznovala 70. obletnico poroke. Foto: EPA
Britanska kraljica Elizabeta II. in princ Filip bosta novembra praznovala 70. obletnico poroke. Foto: EPA

Ni jasno, kako se je Filip domislil precej zabavnega ljubkovalnega imena, je pa Robert Lacey, ki je napisal tudi življenjepis o kraljici Elizabeti, razkril, da je princa Filipa večkrat slišal, kako je svojo soprogo poklical s tem ljubkovalnim imenom. Nekateri namigujejo, da vzdevek izhaja iz francoske fraze mon petit chou, kar bi v neposrednem prevodu pomenilo "moje majhno zelje", "chou" pa se v francoščini hkrati uporablja tudi kot ljubkovalnica.

Britanska kraljica Elizabeta II. in princ Filip sta poročena že skoraj 70 let, njuna ljubezen pa traja še nekaj let več, saj sta s poroko počakala toliko časa, da je kraljica dopolnila 21 let. Filip se je zaradi poroke z Elizabeto odpovedal grškim in danskim kraljevim nazivom, sprejel pa je tudi anglikansko vero.

Poroka je za princa Filipa pomenila konec njegove vojaške kariere, saj se je moral preleviti v spremljevalca Elizabete II. Svojo vlogo, ki mu je na začetku šla na živce, dobro opravlja že sedem desetletij. 96-letni edinburški vojvoda kraljico spremlja med obiski in na slovesnostih, zbrane pa pogosto zabava s svojimi neprimernimi izjavami.

A kraljica Elizabeta ni edina z zanimivim ljubkovalnim imenom, znano je, da princ William soprogo Catherine naslavlja z Lutko, še poroča Harper's Bazaar.