Foto: AP
Foto: AP

Sodnik Paul A. Engelmayer je odločitev sprejel dan po tem, ko je odvetnikom na obeh straneh sporočil svojo namero, ki jo je argumentiral z besedami, da se tudi zapori v New Yorku niso uspeli izogniti virusni pandemiji.

"V luči visokega zdravstvenega tveganja, ki ga pandemija covida-19 predstavlja za gospoda Hernandeza, imamo dovolj tehten razlog, da njegovo zaporno kazen skrajšamo," je sodnik povedal o kazni 23-letnega raperja Tekashija 6ix9ine, katerega pravo ime je Daniel Hernandez.

Sodnik je dejal, da bi odredil prestajanje celotne zaporne kazni na domu, če bi v času sojenja vedel, da bo prišlo do pandemije virusa, poroča AP Entertainment.

Raper bi sicer moral biti iz zapora izpuščen konec julija. Do takrat bo moral biti ves čas doma, obiskal bo lahko zgolj svojega odvetnika ali zdravnika.

V zameno za znižanje kazni izdal druge člane tolpe

Raper Tekashi 6ix9ine je bil sicer član zloglasne tolpe Nine Trey, ki je na sodišču članstva med drugim obtožil tudi Cardi B.

Sprva mu je grozilo do 47 let kazni, potem pa se je strinjal, da bo v zameno za njeno znižanje razkril dokaze o drugih domnevnih članih tolpe.

V okviru svojega dogovora je priznal, da se je tolpi pridružil leta 2017 in najel kolega iz tolpe, da je streljal na raperskega tekmeca Chiefa Keefa, da bi tako "ohranil lastni status v Nine Trey". Priznal je tudi, da je s kolegi iz tolpe s pištolo oropal nekega drugega tekmeca, spet tretjega tekmeca poskušal ubiti, leta 2017 pa je prodal kilogram heroina.

Med drugim je za znižanje zaporne kazni razkril informacije o Anthonyju Ellisonu in Aljermiahu Macku, ki sta bila že obtožena. Ellison je bil med drugim obtožen ugrabitve raperja Tekashija 6ix9ine, Mack pa v povezavi s prepovedanimi mamili.