Ed Sheeran vsako uro zasluži več kot 5.000 evrov. Foto: Reuters
Ed Sheeran vsako uro zasluži več kot 5.000 evrov. Foto: Reuters

Sheeran je po podatkih spletnega portala iNews plačal na Otoku okoli šest milijonov evrov davkov. Mednarodni spletni prodajalec Amazon je plačal okoli 5,1 milijona evrov, veriga kavarn Starbucks pa okoli 3,7 milijona evrov.

Kritiki so se ob tem podatku pritožili in s prstom pokazali na zapleteno strukturo podjetij, zaradi katerih je težko oceniti, kako izkazujejo dobiček. Iz Starbucksa so ob tem sporočili, da so v Veliki Britaniji plačali okoli 15,5 milijona evrov po efektivni davčni stopnji 25,3 odstotka.

Kot poročajo britanski mediji, je Sheeran lani ustvaril več kot 30 milijonov evrov dobička, medtem ko sta ga Amazon in Starbucks skoraj dve milijardi evrov. Podjetje Ed Sheeran Ltd je imelo v letu 2017 za 58.427.159 evrov prihodkov in 31.118.539 evrov dobička, kar pomeni kar 3.551 evrov na uro.

Glasbenik je že lani poudaril, da ga pri ustvarjanju ne motivira denar. "Delujem po načelu: zasluži peni in ga porabi z mano. Takoj ko pride, gre. Ne pomeni mi toliko, kot mi pomeni, da so moji prijatelji in družina dobro." Veliko svojega denarja Sheeran podari v dobrodelne namene – predvsem otroškim bolnišnicam.