Sin Michaela Douglasa in njegove nekdanje žene Diandre se je dolga leta bojeval z odvisnostjo od mamil. Foto: Reuters
Sin Michaela Douglasa in njegove nekdanje žene Diandre se je dolga leta bojeval z odvisnostjo od mamil. Foto: Reuters
Michael, Cameron, Douglas
Michael se je po 23 letih zakona leta 2000 ločil od Cameronove mame Diandre in se poročil z mlado igralko Catherine Zeta-Jones. Foto: Reuters

Leta 2010 je bil takrat 31-letni Cameron obsojen na petletno zaporno kazen, ko pa je priznal, da je mamila tihotapil tudi v zapor, so mu kazen podaljšali še za štiri leta in pol, od tega je moral dve leti preživeti v samici zveznega zapora v Marylandu.

Zapor bi moral zapustiti šele leta 2018, vendar so ga že prestavili v prehodni dom v Brooklynu.

Besni sodnik
Sodnik je svojo odločitev, da obtožencu naloži veliko daljšo kazen od 12 do 18 mesecev, kot so predlagale oblasti, takrat utemeljil s tem, da je Douglas, ki se je od aretacije leta 2009 vedel lahkomiselno, uničevalno in nepokorno, potreboval še strožjo kazen.

Opisal je primer, v katerem je Douglas svojo odvetnico prepričal, da mu je v modrčku v zapor pretihotapila zdravila na recept. "Mislim, da še nikoli nisem imel obtoženca, ki bi tako lahkomiselno, očitno, objestno in zločinsko deloval na tako uničevalen in manipulativen način kot Cameron Douglas," je bil oster.

Družina prosila za milost
Pred izrekom kazni je na sodnikov naslov prispela množica pisem, v katerih ga Cameronovi slavni sorodniki in prijatelji prosijo za razumevanje in prizanesljivost, za njegova kriminalna stranpota pa so krivili tako rekoč vse - nesrečno otroštvo, slavnega očeta in dedka, družinske težave z odvisnostjo, ločitev staršev, zasebno šolo, njegovo dekle ...

Sin slavnega igralca in njegove nekdanje žene Diandre se je leta bojeval z odvisnostjo od mamil, ukvarjal se je tudi s preprodajo velikih količin metamfetamina. Ko je bil Cameron star 13 let, ga je oče poslal v elitno zasebno šolo, kjer je bil deček zelo nesrečen. Začel je uživati marihuano, po ločitvi staršev je presedlal na kokain, leta 2004 pa se je vdal še heroinu.

Zaradi sinovega položaja se je s pepelom posipal tudi njegov oče Michael Douglas: "Moj sin prihaja iz družine, ki nosi črn madež odvisnosti. Tudi sam sem se zdravil zaradi odvisnosti od alkohola, moj brat Eric je umrl zaradi smrtonosnega koktajla alkohola in tablet. Preveč sem se posvečal karieri in premalo družini. Če bi več časa preživel s Cameronom, bi se zagotovo drugače obrnilo."

Na sodnika se je obrnil tudi Cameronov dedek, slavni igralec Kirk Douglas. "Prosim vas za milost, saj bi svojega vnuka rad videl svobodnega, ozdravljenega odvisnosti in spet na pravi poti, še preden umrem," je zapisal takrat 93-letni zvezdnik. Želja se mu je uresničila, saj je danes, pri 99 letih, čil in zdrav dočakal novico o vnukovi izpustitvi.