Boris Johnson in Carrie Symonds. Foto: Reuters
Boris Johnson in Carrie Symonds. Foto: Reuters

32-letna Carrie Symonds je tvitnila, da okreva po okužbi z novim koronavirusom. "Čeprav nisem bila uradno diagnosticirana, sem pretekli teden kazala vse simptome okužbe. Po sedmih dneh počitka se že počutim boljše," je zapisala.

Nekdanja vladna svetovalka, ki na začetku poletja pričakuje otroka, kot nosečnica spada v ranljivo skupino okuženih, piše The Guardian. Čeprav nosečnice v splošnem ne kažejo večje verjetnosti za obolenje, so zaradi fizioloških sprememb in spremenjenega imunskega odziva v nosečnosti dovzetnejše za okužbe dihal. Kraljevo združenje porodničarjev in ginekologov (RCOG) opozarja, da morajo biti zdravstveni delavci pri nosečnicah, okuženih z boleznijo covid-19, še posebej pozorni na simptome, kot sta pljučnica ali pomanjkanje kisika.

V naslednjem tvitu je Symondsova svoje sledilce in sledilke, predvsem nosečnice, želela seznaniti z varnostnimi ukrepi, ki jih svetuje RCOG. “Nosečnost v času okuženosti s covidom-19 je nedvomno skrb vzbujajoča. Nosečnice, preberite najnovejše nasvete.”

Za zdaj še ni znano, ali se novi koronavirus lahko prenese z bolne matere na plod med nosečnostjo ali med porodom in po njem. "Tudi pri okužbah z drugimi koronavirusi, kot sta SARS-CoV in MERS-CoV, je malo podatkov glede prenosa okužbe z matere na plod," zatrjujejo strokovnjaki. A kljub temu dodajajo: “Ženske, ki so noseče več kot 28 tednov, bi se morale še posebej izogibati družbenim stikom.”

Marianne Faithfull končala v bolnišnici

Marianne Faithfull je zaslovela s skladbo As Tears Go By. Foto: Reuters
Marianne Faithfull je zaslovela s skladbo As Tears Go By. Foto: Reuters

73-letno pevko so hospitalizirali v londonski bolnišnici. Njeni predstavniki zatrjujejo, da se dobro odziva na zdravljenje, njeno stanje pa naj bi bilo stabilno. Faithfullova, ki je zaslovela s skladbo As Tears Go By, ki sta jo napisala Mich Jagger in Keith Richards, se je že po prehladu samoosamila, pozneje pa zbolela še za pljučnico. Rezultati testiranja za novi koronavirus so bili pozitivni, zato so pevko zadržali v bolnišnici, je za The Rolling Stone pojasnila njena prijateljica Penny Arcade.

Neutrudna glasbena ustvarjalka, ki je na sceni že pol stoletja, je v preteklosti že imela različne zdravstvene težave. V času, ko je bila odvisna od heroina, je trpela zaradi anoreksije. Leta 2006 je uspešno prestala operativni poseg raka dojke, leto pozneje pa razkrila, da ima hepatitis C. Pevka ima tudi artritis in druge težave s sklepi, zaradi katerih je morala leta 2015 celo prekiniti turnejo.