Glavna junakinja serije je bila mrtva Laura Palmer. Foto:
Glavna junakinja serije je bila mrtva Laura Palmer. Foto:
Twin Peaks
Twin Peaks so snemali v gozdovih North Benda, uro vožnje od Seattla.
Delna zasedba Twin Peaksa
Igralska zasedba Twin Peaksa je po številčnosti spominjala na limonado. Foto: RTV SLO
Laura Palmer

Mojstrovina Davida Lyncha in Marka Frosta do danes ostaja nedosežena, pa čeprav so se marsikateri (neuspešno) zgledovali po njej (od Ograj našega mesta do Skrivnostnega otoka).



Zvezdniški portret Davida Lyncha si preberite tu.


Drugega Twin Peaksa ne bo

Režiser David Lynch je na zadnjem beneškem filmskem festivalu za MMC povedal, da nima pojma, zakaj je serija postala tak fenomen, a da se nima niti najmanjšega namena ponovno vrniti na televizijo in morda uspeh ponoviti.

Serijo, ki so jo premierno prikazali leta 1990, je ubila kar ameriška TV-mreža ABC sama, ko ji je premaknila termin na na poznejšo uro in gledanost je naglo upadla. Tako ne bomo nikdar izvedeli, kaj je protagonistom namenil Lynch, ki je imel materiala še za najmanj eno sezono.

Nekaj najbolj nepozabnih citatov iz Twin Peaksa preberite tu.


Kako ujeti morilca, ki ne obstaja?
Osnovnega zapleta se verjetno še spomnite: ljubek, nedolžen FBI-jev agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan) pride v Twin Peaks raziskat skrivnostni umor lepe srednješolke Laure Palmer (Sheryl Lee). Kmalu po prihodu ugotovi, da stvari niso take, kot se zdijo in da se morilca ne da ujeti s konvencionalnimi metodami. In da tudi noben prebivalec majhnega mesta ni ravno konvencionalen.


Če je glavnim igralcem Twin Peaks nekoč povzročal nočne more, se jim danes verjetno še toži po časih, ko so paradirali na rdeči preprogi - serija je bila namreč nominirana za 12 emmyjev in štiri zlate globuse (od tega jih je prejela tri) - , njihovi obrazi pa so krasili naslovnice revij tako v Ameriki, kot tudi po svetu. Poglejmo, kje so Twin Peaksovci danes.


Kaja Sajovic