Joseff je na začetku zlate dobe hollywoodskega filma po naročilu izdeloval nakit za velike filmske studie. Foto: AP
Joseff je na začetku zlate dobe hollywoodskega filma po naročilu izdeloval nakit za velike filmske studie. Foto: AP
Eugene Joseff, hollywoodski zlatar
Eugene Joseff z naprsnikom, ki ga je leta 1947 izdelal za fantazijsko pripoved o morjeplovcu Sinbadu. Foto: AP

Med drugim bo mogoče videti koralno ogrlico, ki jo je v filmu V vrtincu nosila Vivien Leigh, in biserne uhane, ki jih je Marylin Monroe nosila v Moški imajo raje plavolaske. Med zanimivejšimi primerki sta še zlata tobačnica, ki jo je uporabljal soigralec Leighove Clark Gable, in razkošna ogrlica z biseri in modrimi kamni, ki jo je Bette Davis nosila v filmu The Virgin Queen iz leta 1955.

Nakit, ki ga je izdelal hollywoodski zlatar Eugene Joseff, bo do maja razstavljen v muzeju Newbridge Silverware - Museum of Style Icons na Irskem, nato pa bo ponujen na dražbi.

Ne le nakit, tudi del hollywoodske zgodovine
Okoli 700 kosov, ki jih je izdelal Joseff, bo v Los Angelesu v novembru dala na dražbo hiša Julien's Auctions. "Kupiti tak kos nakita ni enako, kot če bi kupovali diamantno ogrlico pri Cartierju. Z njim namreč kupite tudi del hollywoodske zgodovine," besede strokovnjakinje za nakit pri omenjeni dražbeni hiši Isabel Yeo povzemajo tiskovne agencije.

Dodala je, da cene nakita, ki sicer ni izdelan iz pravih dragih kamnov in plemenitih kovin, še niso določene.

Formula ostala družinska skrivnost
Joseff je v prvih letih zlate dobe hollywoodskega filma, v 30. in 40. letih prejšnjega stoletja, po naročilu izdeloval nakit za velike filmske studie. Ker pa so ti izdelke le najemali, se ga je večina ohranila do danes.

Kot je še povedala Yeojeva, je Joseff razvil poseben način izdelave nakita z vstavljanjem platine, da bi se pod studijskimi lučmi manj bleščal, formula izdelave pa je ostala družinska skrivnost. Zlatar je umrl v nesreči letala 1948, nakit pa ni bil doslej še nikoli razstavljen.