Poljub ob hrastovi obletnici.
Poljub ob hrastovi obletnici.

V pogovoru za BBC sta povedala, da sta si za "dosežek" čestitala že takoj, ko sta se zbudila in se – kot jima je tudi sicer v navadi – najprej poljubila. "Ves čas se drživa za roke in se poljubljava. Še vedno se imava rada," je dejala Nancy. Pravega, bučnega praznovanja hrastove obletnice si zaradi pandemije novega koronavirusa sicer nista mogla privoščiti, sta se pa skupaj z najbližjimi poveselila na domačem vrtu, še poroča BBC.

Kingstonova sta se spoznala leta 1938, za njuno ljubezen pa je "kriv" njen brat, ki ga je Nancy poslala k Ericu z navodilom, naj ji uredi zmenek. "Šel je na kmetijo (kjer je Eric delal) in mu rekel, da ga čakam na mostu," se spominja prvega dejanja njune več kot osem desetletij trajajoče zveze.

Zakonca vse od takrat živita v kraju Blackford (Somerset), v zakonu pa se jima je rodilo 5 otrok. Imata tudi 11 vnukov, 28 pravnukov in 14 prapravnukov.

Njun sin Stephen, ki živi z njima, pravi, da je skrivnost njune zveze in dejstva, da sta oba dočakala častitljivo starost – Nancy bo oktobra dopolnila okroglih 100 let – tudi v tem, da se ne ozirata na svoja leta: "Ves čas spremljata, kaj se dogaja in sta na tekočem z vsem, zato nimaš občutka, da sta že tako stara."

Kljub občudovanja vrednemu dolgemu zakonu pa Kingstonova še nista blizu rekordu: za najdaljši zakon ga Guinnessova knjiga rekordov priznava tistemu med Herbertom in Zelmyro Fisher, ki je trajal 86 let in 290 dni (do njegove smrti leta 2011). Neuradno pa sta bila najdlje poročena Karam in Kartari Chand, ki sta v zakonu preživela 90 let in 291 dni – Karam je umrl leta 2016, malo pred svojim 111. rojstnim dnem, Kartari pa je takrat imela 103 leta.

Trenutno živijo še trije zakonci, ki so poročeni več kot 80 let, vsi živijo v ZDA.