Če je po julijanskem koledarju prestopno leto na vsaka štiri leta, jih je po gregorijanskem koledarju nekaj manj, saj so leta, ki se končajo na dve ničli, po njem prestopna le, če so deljiva s 400. Foto: Pixabay
Če je po julijanskem koledarju prestopno leto na vsaka štiri leta, jih je po gregorijanskem koledarju nekaj manj, saj so leta, ki se končajo na dve ničli, po njem prestopna le, če so deljiva s 400. Foto: Pixabay

Po podatkih statističnega urada danes praznuje rojstni dan 1330 Slovencev, ki jih imenujemo smolčki. Čeprav to imenovanje izvira iz prepričanja, da imajo ti ljudje smolo, ker lahko svoj rojstni dan praznujejo le vsaka štiri leta, si lahko razlagamo tudi drugače. Smolčki se lahko v šali pohvalijo, da se starajo štirikrat počasneje od drugih, zabava na običajno leto pa lahko traja kar dva dni. Številni namreč ne vedo, kdaj naj smolčkom voščijo, ko na koledarju ni 29. februarja – dan prej ali dan pozneje.

V enem letu se zvrsti 365 dni in skoraj četrt dneva, zato mora razliko med dolžino dneva in leta uskladiti tudi koledar. Po julijanskem koledarju zato februarju vsake štiri leta dodamo en dan.

Po matematičnih izračunih je možnost, da se bo otrok rodil prav na zadnji februarski dan v prestopnem letu, 1 na 1461. Na zadnji 29. februar, ki je bil leta 2016, se je v Sloveniji rodilo 44 smolčkov, štiri leta pred tem pa pet več.

Na Štajerskem posebna trgatev

Vsaka štiri leta, ko praznujejo smolčki, pri Steyerjih opravijo posebno trgatev. Smolčkova trgatev je posvečena Vaneji, hčerki Magde in Danila Steyerja, ki se je rodila na prestopni dan pred dvajsetimi leti in danes uradno praznuje svoj peti rojstni dan. Letos bo to peta trgatev naravno sušenega grozdja sorte dišeči traminec, iz katerega bodo čez natanko štiri leta dali na trg vino Vaneja, letnik 2019. Ob trgatvi bodo predstavili Vanejo, letnik 2015, iz grozdja, ki so ga potrgali pred štirimi leti.

Znani smolčki

Farina uradno ni dočakal niti polnoletnosti, umrl je star 69 let. Foto: EPA
Farina uradno ni dočakal niti polnoletnosti, umrl je star 69 let. Foto: EPA

Ljudem, ki so rojeni 29. februarja, se v angleščini reče leapers (izraz izhaja iz besede leap day, kar pomeni prestopno leto). Tudi med znanimi obrazi jih najdemo nekaj: Mark Foster, pevec skupine Foster the People, ki je zaslovela z uspešnico Pumped Up Kicks, britanska jadralka Hannah Mills, ki je leta 2012 na olimpijskih igrah v Londonu osvojila srebro. Na ta dan je praznoval tudi ameriški igralec Dennis Farina, ki smo ga spoznali predvsem v televizijski nanizanki Zakon in red (Law & Order) in filmih, kot sta Reševanje vojaka Ryana (Saving Private Ryan) in Kdo bo koga (Get Shorty).

Danes snubijo ženske

Ste vedeli, da je po irski legendi 29. februar dan, ko ženske vzamejo stvari v svoje roke, pokleknejo pred moškega svojih sanj in ga prosijo za roko? Tradicija se je pozneje prenesla še v druge države. Na Danskem mora moški, ki zavrne snubitev, ženski plačati 'odškodnino', in sicer 12 parov rokavic, da bo lahko zakrila svojo sramoto.