Police z razkužili so praktično povsod prazne. Foto: Reuters
Police z razkužili so praktično povsod prazne. Foto: Reuters

Ker ga ljudje kupujejo tako na veliko in ga kopičijo, se je supermarket na Danskem domislil briljantne, povsem preproste ideje.

V supermarketu Rotunden v predmestju Københavna tako stane ena steklenica razkužila razumnih 40 danskih kron (5 evrov), če kupite dve steklenici, pa se cena povzpne kar na 1000 kron (133 evrov).

Obiskovalca trgovine že na vratih pričakajo tudi navodila o spoštovanju varnostne razdalje med kupci (in prodajalci), razkuževanju rok ob vhodu in uporabi rokavic. Prav tako omejujejo število kupcev v prodajalni.

Kopičenje (hrčkanje) izdelkov, zlasti razkužila in toaletnega papirja, je v tem času postalo prava manija. V ZDA je najbolj v nebo vpijajoč primer dveh bratov iz Tennesseeja, ki sta pokupila kar 18.000 plastenk razkužila za roke – z namenom preprodaje.

V Tennesseeju hrčkarja rekorderja

Bratoma Mattu in Noahu Colvinu so nazadnje zaradi okoriščanja z epidemijo prejšnji teden stopile na prste oblasti po pritožbah eBaya in Amazona, kjer sta svoj "ulov" prodajala.

Generalni javni tožilec Tennesseeja je bratoma odredil, da nemudoma "prenehata kupovati in prodajati medicinske in sanitarne potrebščine".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"V tem času izjemnih potreb ne bomo tolerirali oderuštva in navijanja cen, zato bomo agresivno postopali proti vsem takšnim poskusom," je povedal tožilec Herbert H. Slatery III.

V tej zvezni državi je zakon proti oderuštvu začel veljati takoj, ko je guverner Bill Lee zaradi koronavirusa razglasil izredne razmere, poroča New York Post.

Colvina, ki sta bila zaradi svojega podviga deležna hudega napada, sta sporočila, da bosta nakopičeno razkužilo zdaj donirala lokalni cerkvi in reševalcem.

Tamkajšnje TV-ekipe so posnele agente iz urada tožilstva, kako iz garaže bratov vozijo škatle z razkužili, pri čemer je eden od poročevalcev pikro pripomnil, da jim "pomagajo pri njuni donaciji".