Pet papig so v Lincolnshirskem parku za divje živali sprejeli avgusta in jih najprej – kot je to ustaljeno pravilo – namestili v karanteno. A ker je najmanj ena od teh izjemno inteligentnih pernatih živalic očitno prihajala iz okolja, kjer so bile kletvice stalnica, so se jih nalezle še druge. Njihovi novi oskrbniki so upali, da bo papige sčasoma prostaškost minila – če ne prej, pa takrat, ko jih bodo namestili v zunanje ograde, kjer bodo imele stik z obiskovalci.

A izkazalo se je, da se papige pri uporabi "izbranega" besedja čisto preveč zabavajo – kot je za BBC pojasnil vodja parka, Steve Nichols, papige navadno preklinjajo, da "bi izzvale odziv ali reakcijo", zato to še raje počnejo, če opazijo, da so ljudi njihove besede šokirale, spravile v smeh ali kaj podobnega. "Ker jih je pet, se je dogajalo, da je ena zaklela, druge so se začele smejati in tako v nedogled," je dejal Nichols.

"Večini obiskovalcev se je to sicer zdelo smešno, a ker ob koncih tednih prihaja veliko otrok, smo se odločili, da jih prestavimo," je še pojasnil vodja parka. Zdaj bodo papige nekaj tednov živele vsaka v drugi skupini. "Upam, da se bodo tako naučile novih besed. Ampak če bodo še druge naučile grdega izražanja in bomo na koncu imeli 250 preklinjajočih ptic, ne vem, kaj bomo storili," v smehu še pravi Nichols.

Sorodna novica Papiga Chico navdušuje s pevskim talentom

Omenjeni park, ki velja za eno največjih zavetišč za papige na Otoku, je postal prepoznaven pred nekaj tedni, ko se je na družbenih omrežjih pojavil videoposnetek ene izmed njihovih papig, Chica, na katerem ta poje Beyoncejino skladbo If I Were A Boy.

Sivi žakoji sicer veljajo za izjemno inteligentne živali, ki so zelo priljubljene kot hišni ljubljenčki predvsem zaradi svoje sposobnosti posnemanja zvokov oz. govora. Nekatere raziskave so pokazale, da so intelektualno podobne od 4- do 6-letnemu otroku: uporabljati znajo različne besede, razlikovati med barvami, oblikami, predmeti ipd.