V manj kot dnevu po preizkusu znanja je ocena kavarne s petih zvezdic padla na 3,3 zvezdice. Foto: Reuters
V manj kot dnevu po preizkusu znanja je ocena kavarne s petih zvezdic padla na 3,3 zvezdice. Foto: Reuters

V avstralski zvezni državi Viktorija je več kot 40.000 srednješolcev v sredo opravljalo preizkus iz znanja angleščine, v katerem se je pojavila tudi kritika izmišljene kavarne z imenom The Calmer Coffee – stregli naj bi zažgano kavo, strežba pa naj bi bila slaba in brezosebna.

Po naključju so šolarji ugotovili, da v Melbournu obstaja kavarna z zelo podobnim imenom Calmer Cafe ter jo po preizkusu znanja po spletu zasuli s slabimi ocenami, svoj navdih pa so črpali iz izpita. "O tem sem pisal v izpitu in deluje kot slaba kavarna s slabo ponudbo," je v oceni napisal eden od šolarjev.

Čeprav so se odgovorni pri viktorijskem šolskem uradu VCAA, ki je pripravil izpit, opravičili, lastnica kavarne Tara Conron po pisanju avstralskih medijev vseeno razmišlja o pravnih ukrepih. "Ne vem, koliko škode bo to povzročilo, ko ljudje, ki bodo brali ocene, ne bodo vedeli, da je to šala," je dejala.

Sicer je uvidela, da so otroci le iz radovednosti pobrskali za domnevno izmišljeno kavarno, a je opozorila, da bi se lahko oblasti bolj potrudile pri sestavljanju izpita, da bi se ognili incidentu. V manj kot dnevu po preizkusu znanja je ocena kavarne s petih zvezdic padla na 3,3 zvezdice.