Zmaga je pripadla dragu Valkirii. Foto: Reuters
Zmaga je pripadla dragu Valkirii. Foto: Reuters

Kratica "drag" izhaja iz angleške besedne zveze "dressed as a girl "(v prostem prevodu, "oblečen kot dekle"), za svojo pa smo jo vzeli tudi Slovenci.

V okviru enega največjih španskih karnevalov v mestu Las Palmas na Gran Canarii so priredili Drag Show, šov, v katerem nastopajo ljudje v oblačilih nasprotnega spola - na predstavitvi se lahko pomerijo tako ženske kot moški, a je slednjih občutno več. Drag queeni so se v boj podali že 18. leto zapored.

Šov drag queenov je bil poln presežnikov - začel se je udarno s plesno točko Arabske noči, nato so podelili nagrade najboljšim na letošnjem karnevalu, potem pa se je začelo zares - na oder so drug za drugim prihajali drag queeni, skupaj jih je bilo 17.

Navdihe za svoje nastope so tekmovalci iskali na različnih področjih - drag Sethlas je stopil v čevlje Kleopatre, drag Arush je navdih našel v japonski kulturi, drag Queen se je oblekel v Olivio Newton-John, kot se je spomnimo iz legendarne Briljantine ...

Najbolj pa je žirijo, ki pri tekmovalcih ni ocenjevala le zunanjega videza, temveč celoten performans, navdušil fantazijski svet Hudičeva zaveza, ki sta ga zasnovala Rafael Deniz in Rosa Montesdeoca, navdih sta iskala pri filmu Nevidni jezdec (Ghost Rider. Občinstvu ga je, kot rečeno, predstavil Valkiria. "Letos nihče od dragov ni imel akrobatskih točk, tako da je moja prišla bolj do izraza in mi je tako prinesla zmago," je po osvojitvi lente povedal Valkiria, ki je na oder prihrumel z motorjem, oblečen je bil kot Nevidni jezdec, ko je odvrgel oblačila, pa je ostal v bleščečem in majhnem kostumu.

Drugo mesto je pripadlo Echedeyju Fernandezu - dragu Eiku, ki je navdih našel v Disneyjevi Mali morski deklici, tretje pa Sergiu Leonu Ortegi - dragu La Tullidi, ki je svojo točko začel oblečen kot nuna.

Na predstavitvi je nastopila Ruth Lorenzo, lanska predstavnica Španije na Evroviziji, kot tudi pevka Alexandra Stan, šov pa si je iz prve vrste ogledal tudi župan Las Palmasa Juan Jose Cardona.

Kratica "drag" izhaja iz angleške besedne zveze "dressed as a girl "(v prostem prevodu, "oblečen kot dekle"), za svojo pa smo jo vzeli tudi Slovenci.