Eden osrednjih dogodkov blejskega prazničnega decembra so organizatorji letos poimenovali olimpijski krog varnosti. Foto: BoBo
Eden osrednjih dogodkov blejskega prazničnega decembra so organizatorji letos poimenovali olimpijski krog varnosti. Foto: BoBo
Olimpijska bakla v rokah Brigite Bukovec. Foto: BoBo
Olimpijski krog je bil tudi prava paša za oči. Foto: BoBo

Olimpijski komite Slovenije in Turizem Bled sta skupaj s slovenskimi olimpijskimi tekmovalci dosegla svojevrsten rekord. Na dogodek se je prijavilo okoli 7.000 ljudi, a je rekord pozneje postavilo 5.712 ljudi.

Ali bo dosežek potrjen pri Guinnessovi knjigi rekordov, bo znano najprej po dveh mesecih.

Kot je poročal Jan Novak, je vzdušje na Bledu neverjetno, kot je dodal, pa ne gre za sam rekord, temveč dejstvo, da je vsem skupaj uspel neverjeten podvig, podvig v duhu športa, sloge in prijateljstva.

Dogodka se je udeležila tudi nekdanja alpska smučarka Alenka Dovžan, ki ga je pokomentirala z besedami: "Takšni časi, kot so v Sloveniji - vemo, da je bila recesija, politika je v takšnem stanju, kakršnem je ... Se mi zdi, da se ljudje najbolj znajo poistovetiti s športniki, da je to nekaj edinega še redkega v Sloveniji, kar je čisto. Se mi zdi, da so se ljudje zato v takšnem številu odzvali."

Olimpijski bakli v rokah Brigite in Janija
Vsi, ki so bili del poizkusa rekorda, so bili razporejeni v štiri območja okrog Blejskega jezera, ob 17.45 pa sta iz Zake krenili dve olimpijski bakli. Eno je nosila Brigita Bukovec, atletinja, ki je na OI leta 1996 v Atlanti osvojila srebrno medaljo v teku na 100 m ovire, po drugi strani pa jo je nesel Jani Klemenčič, nekdanji veslač in dobitnik bronaste olimpijske medalje iz Barcelone 1992. Ko sta tekla mimo ljudi, je vsak prijel za roko svojega soseda in sklenili so olimpijski krog varnosti okoli jezera. Ob znaku so udeleženci prižgali svetlobne palice in se vpisali v knjigo rekordov.

Leto 2016 bo olimpijsko, zato so se na prireditvi glavnega odra na promenadi predstavili tudi kandidati za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, med katerimi so številni favoriti za olimpijske kolajne. Z aktualnimi olimpijskimi kandidati za nastop na igrah v Riu so se srečali tudi Miroslav Cerar, Iztok Čop, Katja Koren Miklavec, Urška Hrovat, Alenka Dovžan, Brigita Langerholc Žager, Tadeja Brankovič Likozar, Tomaž Razinger, Alenka Bikar, Petra Robnik in številni drugi.

Več v spodnjih prispevkih.