Amsterdam se je spremenil v veliko drsališče. Foto: EPA
Amsterdam se je spremenil v veliko drsališče. Foto: EPA

Amsterdam slovi po vodnih kanalih, s katerimi je prepredeno mesto, ki si je zato prislužilo naziv "severne Benetke". V skoraj milijonskem mestu je več kot 100 kilometrov kanalov, po večini se je mogoče premikati s čolni. Trije glavni kanali so Herengracht, Prinsengracht in Keizersgracht in zadnja dva sta zaradi izjemno nizkih temperatur zamrznila in se spremenila v veliko drsališče.

Da voda v kanalih nizozemskega mesta zmrzne, se zgodi redko, nazadnje so meščani tak prizor videli pred šestimi leti. A Amsterdamčani niso dolgo čakali na ponujeno darilo - ko so se prepričali, da je ledena skoraj dovolj debela in dovolj trdna, so kot veliki navdušenci nad drsanjem - nizozemski hitrostni drsalci so že vrsto let najuspešnejši v tem športu na svetu - pograbili drsalke in z drugačne perspektive uživali v pogledu na mesto. Drugi so se po zaledenelih kanalih le sprehajali ali dogajanje opazovali s čolnov ob obali.

Zgodila se je tudi nesreča, piše Guardian, saj se je v četrtek dvema drsalcema led udrl in padla sta v ledeno mrzlo vodo. A k sreči ju je videl mimoidoči in jima pomagala na suho.

Meščani zabavo na ledu seveda pridno objavljajo tudi na družbenih omrežjih.