Nekoč je bil nemški, zdaj pa postaja španski ljubljanec - hobotnica Paul. Foto: EPA
Nekoč je bil nemški, zdaj pa postaja španski ljubljanec - hobotnica Paul. Foto: EPA
Hobotnica Paul
Paul se pri napovedovanju tekem na letošnjem svetovnem prvenstvu v nogometu ni zmotil niti enkrat. Pred dvema letoma, ko je napovedoval rezultate za Euro 2008, pa se je zmotil le enkrat. Foto: EPA

V španskem mestu Carballino so hobotnico Paula, ki je pravilno napovedal končne izide vseh tekem nemške reprezentance, finalne tekme med Španijo in Nizozemsko ter tekme za tretje mesto med Urugvajem in Nemčijo, razglasili za velikega prijatelja tega mesta.

Po njegovi podobi so dali celo izdelati kipec, ki mu ga je v dar prinesel župan Carballina Carlos Alberto Montes Marques, obenem pa ga je obdaril tudi z nogometnim dresom v barvah španske reprezentance in z njegovim imenom.

Paul zdaj uživa v pokoju
Preroška hobotnica sicer ne bo več napovedovala rezultatov, ne nogometnih ne političnih, saj so se njegovi lastniki/skrbniki v podvodnem parku Sea Life v Oberhausnu v Nemčiji odločili, da je nastopil čas za Paulovo upokojitev. "Ne bo več dajal napovedi - ne v nogometu, ne v politiki, vsakdanjem življenju ali gospodarstvu," so sporočili. "Ima devet možganov - ene v svojem telesu ter po ene v vsaki izmed svojih lovk, tako da mu izzivov zagotovo ne bo zmanjkalo," so še zapisali pretekli teden. Za "poslovilno" darilo so mu podarili zlati ponaredek pokala, kakršnega so v nedeljo visoko v zrak dvignili Španci, in tri školjke.

Na Facebooku ima že 70.000 oboževalcev
Priljubljenost dobri dve leti stare hobotnice sicer še vedno narašča - njegov profil na spletni socialni skupnosti Facebook ima že več kot 70.000 oboževalcev. Veliko zanimanja pa je nezmotljivi mehkužec povzročil tudi pri poslovnežih. Ameriški piarovski guru Max Clifford je tako pred dnevi zatrdil, da bi Paul lahko iz svoje svetovne slave (po načelu kuj železo, dokler je vroče) iztržil precej denarja.

"Nedvomno je njegova 100-odstotna uspešnost nekaj izjemnega, a v trenutku, ko bi prvič zgrešil, bi 'čarovnija' okoli njega izginila. Zato mu svetujem, naj se usmeri v snemanje televizijskih reklam. Tako bi lahko zaslužil okoli štiri milijone evrov, morda še več. Paul bo nedvomno na vsak obraz narisal nasmeh, in če bodo njegovi lastniki pravilno izbirali njegove nastope, bi kmalu lahko dobili prvo hobotnico multimilijonarko na svetu," je tako pred dnevi zatrjeval Američan.

Hobotnice živijo največ pet let
A Paulovi skrbniki se ne dajo - prerokovanja je bilo dovolj, so odločeni. Življenjska doba teh mehkužcev je namreč precej kratka (od pol leta do največ petih let pri največjih vrstah), Krakel-Orakel, kot ga ljubkovalno imenujejo, pa je na svet prišel že pred več kot dvema letoma, kar pomeni, da mu prav veliko časa ni ostalo.