Udobno pohištvo ponuja prostor za miren spanec. Foto: EPA Foto:
Udobno pohištvo ponuja prostor za miren spanec. Foto: EPA Foto:
Ikea
Vodstvo je takšno zbiranje dolgo toleriralo, zdaj pa stvari uhajajo izpod nadzora. Foto: EPA
Ikea
V eni od okrepčevalnic morajo obiskovalci od zdaj naprej nujno naročiti hrano ali pijačo. Foto: EPA

Ko v Šanghaju pritisne huda poletna vročina, do izraza prideta poležavanje in posedanje v trgovskih središčih švedskega pohištvenega velikana Ikea.

Tam so navado Kitajcev, da Ikeine razstavne prostore uporabljajo kot "dnevno sobo", dolgo dopuščali, zdaj pa so trgovine začele sprejemati določene ukrepe, da bi omejili "zastonjkarstvo".

Ikeine trgovine na Kitajskem so tudi sicer pogosto polne obiskovalcev, ki nimajo namena kupovati, temveč se pridejo le odpočit na katero izmed razstavljenih postelj ali sedežnih garnitur. Med njimi so pripadniki najrazličnejših generacij, prihajajo tudi celotne družine.

Številni med njimi živijo v zelo majhnih stanovanjih, zato jim oddih v prijetno klimatiziranih dvoranah še posebej godi.

Oteženo nakupovanje
Vodstvo Ikee je takšno početje dolgo dopuščalo, saj je presodilo, da nekateri od tovrstnih obiskovalcev vendarle tudi kaj kupijo. Ker pa je ob vročih dneh obiskovalcev zelo veliko, stranke, ki dejansko želijo nakupovati, to težko počnejo.

Ena izmed šanghajskih Ikeinih trgovin je tako uvedla pravilo "brez hrane ni sedenja", ki posedanje v okrepčevalnici dovoljuje le tistim, ki tudi kaj naročijo. Okrepčevalnica je namreč postala priljubljena točka za hitre zmenke starejših ovdovelih, ki so po nekaterih navedbah zasedali tako rekoč ves prostor.