Ženskam več desetletij vstop na stadione ni bil dovoljen. Foto: EPA
Ženskam več desetletij vstop na stadione ni bil dovoljen. Foto: EPA

Navijačice, bilo naj bi jih približno 3.500, so bile ob prihodu na v posebej zanje namenjen sektor na stadionu oblečene v barve domače reprezentance in bile opremljene z zastavami. Na stadionu, ki sicer sprejme 80 tisoč ljudi, je potekala kvalifikacijska tekma za svetovno prvenstvo v Katarju leta 2020 med Iranom in Kambodžo.

"Neverjetno vesele smo, da smo končno dobile priložnost, da smo šle lahko na stadion. Res je neverjeten občutek," je ob zgodovinskem dogodku pojasnila 29-letna Zahra Pashaei, medicinska sestra, ki je nogometne tekme poznala zgolj s televizijskih naslovov. "Zame je za vsem tem 22 ali 23 let želje in obžalovanja."

Iranke prvič v živo gledale nogomet

V Iranu ženske več kot 40 let niso imele vstopa na nogometne in druge stadione, saj so mnogi trdili, da morajo biti zaščitene pred "moškim vzdušjem" in na pol golimi moškimi, poroča Al Džazira.

Pred kratkim so se po smrti navijačice Sahar Kodajari, ki se je zažgala v protest proti njeni aretaciji zaradi ogleda tekme, na družbenih omrežjih pojavili pozivi, naj Fifa suspendira ali izključi iransko zvezo. Njen statut namreč določa, da mora biti diskriminacija na osnovi spola kaznovana s suspenzom ali izključitvijo.

Potem so vendarle našli skupni dogovor in Iran je zagotovil, da bodo ženske lahko hodile na nogometne stadione, kar je Fifa označila za "zelo pozitiven korak v pravo smer".

Iranska reprezentanca je sicer na tekmi proti Kambodži slavila s 14:0.