Maska bo skoraj 100-krat težja od običajne kirurške maske. Foto: AP
Maska bo skoraj 100-krat težja od običajne kirurške maske. Foto: AP

Na maski bo za 250 gramov 18-karatnega zlata oziroma 3600 belih in črnih diamantov. Poleg tega bo njen sestavni del tudi filter tipa N99, ki si ga je zaželel kupec.

Draguljar Isaac Levy, lastnik draguljarne Yvel, je razkril, da je imel kupec poleg filtra še dve drugi zahtevi: da bo maska končana do konca leta in da bo najdražja na svetu. Dodal je, da je imel najmanj težav z izpolnjevanjem zadnjega pogoja. Imena kupca ni želel razkriti, je pa dejal, da gre za kitajskega poslovneža, ki živi v ZDA.

AP ob tem poudarja, da gre za masko, ki je skoraj 100-krat težja od običajne kirurške maske, zaradi česar ni ravno praktična za vsakodnevno uporabo.

Levy je novinarjem pokazal dele maske, ki so že izdelani in prekriti z diamanti – eden ima tudi že ustvarjeno luknjo za filter. "Denar morda res ne more kupiti vsega, a če lahko kupi drago masko proti covidu-19, ki jo kupec želi nositi v javnosti, da bi pridobil pozornost, bo z izdelkom zadovoljen," je dejal Levy.

Sicer se zaveda, da bi številni lahko tovrstno naročilo zaščitne maske razumeli narobe, saj je po svetu več milijonov ljudi ostalo brez dela, a poudarja, da je, čeprav je sam ne bi nosil, hvaležen za priložnost. "V teh razburkanih časih vsako naročilo, ki ga prejmemo, pripomore k ohranitvi vsakodnevnega poslovanja."