Zvočna majica bo gluhim ljudem pondila nove razsežnosti v dojemanju zvoka in uživanja v glasbi. Foto: Reuters
Zvočna majica bo gluhim ljudem pondila nove razsežnosti v dojemanju zvoka in uživanja v glasbi. Foto: Reuters

Zvočna majica (Sound Shirt), ki jo je zasnovalo londonsko modno-tehnološko podjetje CuteCircuit, ima v tkanino umeščenih 16 senzorjev, ki omogočajo občutenje glasbe.
Inovacija bi lahko korenito spremenila dojemanje glasbe pri gluhih ljudeh in jim omogočila nove ravni uživanja v plesu in glasbenih dogodkih.

"Z majico lahko čutiš globino glasbe," je nad zvočno majico navdušena Hermon Berhane. "Z njeno pomočjo dobiš občutek za gibanje ob glasbi," je dodala Hermon, ki je skupaj s sestro Herodo postala obraz znamke CuteCircuit. Dvojčici, ki sta sluh zgubili v otroštvu, uživata v plesu, s pomočjo majice pa lahko svoje gibe usklajujeta z glasbo, kar jima ponuja nove možnosti za zabavo.

Francesca Rosella, soustanoviteljica in kreativna direktorica podjetja CuteCircuit, ki se ukvarja s kombiniranjem mode in tehnologije, je pojasnila, da zvočne majice gluhim ljudem omogočajo občutenje glasbe ‒ različne zvoke lahko občutijo na različnih delih telesa. "V notranjosti majice ‒ v kateri ni nikakršnih žic, saj uporabljamo samo pametne tkanine ‒ imamo kombinacijo mikroelektronike, ki je sestavljena iz zelo tankih in upogljivih prevodnih tkanin. Majice so zato udobne in raztegljive," je razložila Rosella.

Za zvočno majico bo predvidoma treba odšteti okoli 3.300 evrov. Čeprav je cena visoka, dvojčici Berhane verjameta, da je inovacija vredna svojega denarja. "Mislim, da bi to vsekakor lahko spremenilo življenja mnogih gluhih ljudi," je dejala Heroda, ki se že veseli plesa v londonskih diskotekah.