Cirkusi z morskimi prašički ne bodo videli Gold Coasta. Foto: EPA
Cirkusi z morskimi prašički ne bodo videli Gold Coasta. Foto: EPA

Pobudo za prepoved, ki jo je dal Animal Liberation Queensland, je odločno podprl župan Ron Clarke, nekdanji atlet, dobitnik olimpijske medalje in večkratni svetovni rekorder v teku na srednje ter dolge proge. Po njegovih besedah je kruto, da so živali večino življenja zaprte v kletkah.

Polmilijonski Gold Coast je drugo mesto v zvezni državi Queensland, ki je uvedlo tako prepoved. Prvi je bil pred dvema mesecema Ipswich. Glavno mesto Brisbane je odločitev prepustilo vodstvu zvezne države, njegov župan Campbell Newman pa je zavrnil podporo.

V kampanji sodeluje tudi podružnica najstarejše organizacije za zaščito pravic živali RSPCA Queensland (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals). Njihova predstavnica Mandy Symons je pozdravila odločitev mestnega sveta in izrazila upanje, da mu bodo sledili tudi v drugih mestih.

Med eksotične živali spadajo nekateri sesalci (dihurji, morski prašički, ježi, hrčki, skakači, zajci, činčile), plazilci (kače, kuščarji, želve) in ptiči (papagaji, kakaduji).