Poroka sama je še najmanjši strošek. Foto: EPA
Poroka sama je še najmanjši strošek. Foto: EPA
Množična poroka v Seulu. Foto: EPA
Modna revija tradicionalnih južnokorejskih poročnih oprav. Foto: EPA
Južnokorejske tradicionalne poroke - tako znamenite, da si jih radi privoščijo tudi ameriški turisti. Foto: EPA

Vrtoglavi stroški izvirajo iz kombinacije kulturnih tradicij, ki narekujejo draga predporočna darila med družinama, kakršna sta denimo hermelinji krzneni plašč ali pa diamantni prstan. Poleg tega je že več desetletij v veljavi tudi običaj, da mora ženin zbrati skupaj denar za nov dom.
Povprečen strošek poroke se je lani povzpel za okoli 270 odstotkov od leta 1999, medtem ko se je inflacija v istem obdobju dvignila za 45,5 odstotka. Po vladnih podatkih so vsi sešteti stroški poroke pošteno prekosili letni dohodek povprečnega gospodinjstva, ki znaša okoli 48,3 milijona korejskih vonov (42.400 dolarjev).

Zato so mladi pari prisiljeni, da si izposodijo od staršev ali pa najamejo posojila. Ker je odkrit pogovor o denarju v Južni Koreji kulturni tabu, večina nerada spregovori o visokih stroških izmenjave poročnih zaobljub. "Korejska družba je zelo tesno povezana in ljudi močno skrbi, kako drugi gledajo na njih," razlaga Harris H. Kim, profesor sociologije na univerzi Ewha. "Poroka deluje kot statusni simbol, kot znamenje, kje stojiš v družbi."
Polovice svatov ni poznala
Neka 27-letnica, ki dela v finančni industriji in ki kot mnogi drugi ne želi, da se njeno ime objavi, je dejala, da so njeni starši plačali skoraj 90 odstotkov njenih 140 milijonov vonov (122.900 dolarjev) poročnih stroškov. "Morala sva uporabiti denar najinih staršev, zaradi česar so najverjetneje žrtvovali svoje upokojitvene prihranke," pravi.
30-letna vzgojiteljica v vrtcu pa je povedala, da je njen mož, ki ima plačo 40 milijonov vonov, vzel posojilo 45 milijonov vonov, poleg tega pa so mu pomagali še starši, da bi plačal za poroko s 600 svati. Par polovice povabljencev sploh ni poznal, ker so bili prijatelji njunih staršev.
Zajeten finančni zalogaj predstavlja tudi obdarovanje. Družine neveste in ženina so si tradicionalno izmenjavale darila v obliki svile za oblačila in preprostega nakita, da bi se tako zahvalile drugi družini. A dandanes so svilo zamenjali krzno in drage torbice, nakit pa je zavzel podobo dragih draguljev.
Nepremičninski zalogaj
A daleč največji del poročnega proračuna predstavljajo naraščajoče cene nepremičnin. Vsota, ki so jo srečni pari lani zapravili za domovanje, je bila 2,5-krat višja kot leta 2000 in je predstavljala 70 odstotkov vseh stroškov. "V zadnjih petih letih sem imel mnogo strank, ki so naravnost rekle, da hočejo partnerja, ki si lahko privošči vsaj najem hiše," pove Sungmi Li s spletne strani za zmenkarije couple.net.

In čeprav večina parov brez besed odšteje ves ta denar, jih je veliko tudi takih, ki niso ravno srečni. "Nič od tistega dragega nakita ni dejansko uporabno ali lepo in veš, da boš enkrat, ko si poročen in dejansko potrebuješ denar za zakonsko življenje, obžaloval, da si porabil denar za take stvari," je povedala Kisun Li, 29-letna svetovalka.