Švicarja Rita Ruttimann in Guido Huwiler sta do Južne Koreje prikolesarila. Foto: Reuters
Švicarja Rita Ruttimann in Guido Huwiler sta do Južne Koreje prikolesarila. Foto: Reuters

V Pjončangu je 55-letnega Guida Huwilerja ganjen pričakal njegov potomec, smučar prostega sloga Mischa Gasser. Huwilerja je spremljala tudi Mischeva mačeha, 57-letna Rita Ruttimann.

Par se je februarja lani odpravil od doma v Oltnu, 70 kilometrov zahodno od Züricha, z namenom prekolesariti svet.

Dolga in naporna pot
Pot ju je vodila čez 20 držav, priznavata, da je bilo zelo naporno, kot največji zalogaj pa opisujeta premagovanje ceste po gorovju Pamir, ki poteka skozi Afganistan, Uzbekistan, Tadžikistan in Kirgizijo, preseže pa tudi 4000 metrov nadmorske višine.

"Povsem naju je izčrpala, ko sva jo prevozila, sva morala počivati več kot dva tedna," je priznal kolesar, ki mu je med popotovanjem zrasla še daljša in gostejša brada.

Zaradi nje je imel tudi težave na kitajski meji, saj mu niso hoteli odobriti vizuma, dokler si je ne obrije, kar pa je odklonil.

Vseeno pa upa, da si bo Kitajsko ogledal v nadaljevanju potovanja. Guido in Rita nameravata namreč iz Južne Koreje odkolesariti na Japonsko, od tam odleteti nazaj domov, kjer bosta zaprosila še za vizume za Rusijo, Kitajsko in Mongolijo, nato pa bosta nadaljevala svojo pustolovščino, katere vrhunec je obisk olimpijskih iger.

Želel je biti ob sinu
Danes 26-letni Mischa je o nastopu na največjem športnem tekmovanju sanjaril, že odkar je bil star štiri leta, pove njegov oče.

"Najpomembneje je, da živi svoje sanje, in želel sem biti tam, ko bo doživel ta svoj trenutek sreče," je pojasnil Guido.