Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot pravijo, ni ravno veliko nadzora nad tovrstno tehnologijo, ker je agencij preveč sram, da bi se resno poglabljale vanjo.

Znanstveniki si želijo konkretnih ukrepov, da bi preprečili neregulirano uporabo teh robotov. Dr. Christine Hendren z univerze Duke je za BBC povedala, da je tveganje zelo veliko.

"Nekateri roboti so sprogramirani za protest, da bi ustvarili scenarij posilstva," je povedala.

"Nekateri so zasnovani, da so videti kot otroci. Eden izmed razvijalcev teh robotov na Japonskem je pedofil, ki pravi, da je takšen robot preventiva, da ne bi česa storil kakšnemu otroku. Ampak ali to normalizira takšno vedenje in daje ljudem možnost, da takšna vedenja prakticirajo, namesto da bi jih zdravili in izkoreninili?"

Robotsko dekle po meri

Kar nekaj takih seks robotov izdelovalci oglašujejo po spletu. Eno izmed njih je ameriško podjetje Realrobitix, ki ponuja svojega robota "Harmony" po ceni 8.000-10.000 dolarjev. Gre za lutko človeške velikosti, ki lahko mežika ter premika glavo, vrat in usta, ko govori.

Ustanovitelj podjetja Matt McMullen pravi, da ima Harmony umetno inteligenco, ki "ji" omogoča razviti odnos z lastnikom. "Zapomnila si bo stvari o tebi, kaj imaš rad, česa ne maraš, kakšne so tvoje izkušnje," razlaga McMullen.

Kathleen Richardson, profesorica etike ter kulture robotov in umetne inteligence na univerzi De Montfort v Leicestru, hoče, da se takšno oglaševanje prepove. "Ta podjetja vam govorijo – nimate prijateljev? Nimate partnerja? Ne skrbite, lahko vam ustvarimo robotsko dekle po meri. Zveza z dekletom temelji na intimi, navezanosti in vzajemnosti. To so stvari, ki jih stroji ne zmorejo."