Vse skupaj samo dva ameriška državljana je FBI uvrstil na svoj seznam najbolj iskanih teroristov. Druga je Assata Shakur alias Joanne Chesimard. Foto: FBI
Vse skupaj samo dva ameriška državljana je FBI uvrstil na svoj seznam najbolj iskanih teroristov. Druga je Assata Shakur alias Joanne Chesimard. Foto: FBI

Leta 1979 je Assata Shakur (znana tudi pod imenom Joanne Chesimard), članica ekstremistične revolucionarne organizacije Black Liberation Army (BLA), s pomočjo BLA-ja pobegnila iz zapora, kjer je služila dosmrtno kazen zaradi umora policista Wernerja Foersterha leta 1973 v New Jerseyju.

Shakurjeva je Foersterja ustrelila v glavo z njegovo lastno pištolo, potem ko jo je prometna patrulja ustavila zaradi nedelujoče zadnje luči. V vozilu sta bila še dva Assatina kolega, skupina pa se je s policistoma zapletla v strelski obračun, ki se je končal s "hladnokrvim ubojem" Wernerja Foersterha.

Razpisana bogata nagrada
Zdaj je 65-letna Shakurjeva po 35 letih na begu pristala na uradnem FBI-jevem seznamu najbolj iskanih zločincev. FBI (zvezni preiskovalni urad) in zvezna država New Jersey za kakršne koli informacije, ki bi pripeljale do njene aretacije, ponujata dva milijona dolarjev.

Kot poroča Independent, Shakurjeva že od leta 1984 živi na Kubi, kjer naj bi se po mnenju FBI-ja povezala z mednarodnimi terorističnimi organizacijami. "Kljub temu grozovitemu zločinu se nam še naprej posmehuje na svobodi," je na nedavni tiskovni konferenci dejal načelnik Rick Fuentes z newjerseyjske policije.

Ker imajo ZDA s svojo komunistično otoško sosedo že dolgo pretrgane vse vezi in državi nimata podpisanega sporazuma o izročanju, prav veliko verjetnosti, da bi Shakurjevo prijeli, ni. Kubanska vlada naj bi tako trenutno varovala okoli 70 ameriških beguncev, Fidel Castro pa se je leta 2005 za Shakurjevo osebno zavzel.

Zakaj vpis po 40 letih?
Shakurjeva je šele druga ameriška državljanka, ki se je znašla na FBI-jevemu seznamu teroristov, in to čeprav je sploh ne štejejo več za grožnjo. Številni se tudi sprašujejo, zakaj so jo na seznam uvrstili prav zdaj, saj za to ni nobenega prav dobrega razloga, razen da letos mineva 40 let od njenega zločina. FBI trdi, da Shakurjeva še naprej "promovira revolucijo in terorizem".

Shakurjeva je v enem redkih intervjujev leta 2001 za TV-mrežo BET dejala, da njenemu sojenju sploh ne bi mogli reči sojenje, ampak "javni linč porote, ki so jo sestavljali sami belci". "Čutim samo prezir do sistema, po katerem so mi sodili."

Vpliv na popkulturo
Pobegla zapornica je imela kar velik vpliv na popkulturo - leta 1997 je kubanska režiserka Gloria Rolando o njej posnela dokumentarni film Eyes of the Rainbow (Oči mavrice), leta 2000 pa je raper Common izdal glasbeno posvetilo Shakurjevi, A Song for Assata (Pesem za Assato), potem ko se je s Shakurjevo osebno srečal v Havani. Podobne pesmi so posneli tudi Digable Planets, Paris, Public Enemy in X-Clan. Zaradi visoke podpore v hip hop skupnosti Shakurjevo včasih označujejo kar za legendo rapa.

Brat Shakurjeve, Mutulu Shakur, je bil Tupacov očim. Legendo hip hopa Tupaca Shakurja so pri 25 letih ustrelili v Las Vegasu v raperskem obračunu. Za umor do danes niso obsodili nikogar.