Titanik tudi sto let po nesreči še vedno buri človeško domišljijo. Foto: Screenshot: Youtube
Titanik tudi sto let po nesreči še vedno buri človeško domišljijo. Foto: Screenshot: Youtube
Titanik
Titanik je iz Southamptona izplul opoldne 10. aprila 1912. Sprva je izplutje potekalo brez težav, kmalu pa se je skoraj skoraj zgodila katastrofa; ko je najrazkošnejša ladja na svetu plula mimo ladij City of New York in Oceanic, je povzročila take valove, da so se vrvi, ki so povezovale ladjo City of New York s pomolom, potrgale. Ladjo je nato odneslo proti Titaniku. Blizu je bil vlačilec Vulcan, ki je ladjo zadnji trenutek potisnil proti pomolu, hkrati pa je kapitan Titaniku ukazal zaviti skrajno desno. Ladji sta se zgrešili za dober meter. Zaradi incidenta je Titanik zamujal za eno uro. Foto: Wikipedia
Titanik
Glede na kapaciteto ladje, 2.566 potnikov, je bila ladja slabo zasedena. Po znanih podatkih se je na Titanik vkrcalo 1.317 potnikov, od tega 324 potnikov prvega razreda, 284 potnikov drugega razreda in 709 potnikov tretjega razreda, 869 je bilo žensk in 447 moških, na ladji je bilo tudi 107 otrok, večina v tretjem razredu. Posadka Titanika je štela 885 ljudi. Foto: EPA
- Franc Karun, iz Milj pri Kranju, rojen 2. decembra 1872, številka vozovnice 349256.- Manca Karun, rojena 1907, številka vozovnice 349256, štiriletna hči Franca Karuna - potovala sta v Galesburg v Illinois.
- Janez Merkun, iz Spodnje Bele pri Preddvoru, o njem ni veliko podatkov, mogoče je tudi zaslediti, da ni bil vkrcan na ladjo.
- Janko Vovk, iz Save, starost 21 let, neporočen, številka vozovnice 349252.

Preživela sta le Franc in Manca Karun, ki naj bi bila rešena z rešilnim čolnom številka 15.
Titanik
Usodno ledeno goro so opazili ob 23:40 14. aprila. Ob 00:05 15. aprila je kapitan izdal ukaz za evakuacijo, okoli 00:15 je prišel ukaz, da si morajo potniki nadeti reševalne pasove. Ob 00:20 so začeli polniti prve reševalne čolne. Zadnji reševalni čoln je ladjo zapustil ob 2:05. Ob 2:20 je Titanik izginil v globino. Ob 4:00 je na kraj nesreče prišla Carpathia.
Vozovnica
Vozovnica za potovanje na prvi čezoceanski plovbi Titanika.

Ostanke Titanika so končno našli 14. julija 1986, 74 let potem, ko je potonil. Ko so odkrili potopljeno ladjo, so na dnu ocena našli na stotine čevljev. Obdelano usnje je v vodi preživelo skoraj 100 let. Odkrili so tudi številne osebne predmete iz usnja, lesa in celo papirja, ki so zdaj razstavljeni.

Stopnišče na Titaniku
Ko so odkrili Titanik na dnu oceana so zaman iskali znamenito stopnišče. Ustvarjalci filma Titanik so zgradili povsem enako stopnišče in ko so ga za potrebe snemanja zalili z vodo, je stopnišče sila vode razbila in vrgla z ladje. Foto: EPA

Zgodba je znana - v noči s 14. na 15. april 1912 je na svoji prvi vožnji v ledeno goro trčila največja in najrazkošnejša ladja tistega časa. O Titaniku je bilo prelitega že veliko črnila, zgodba je bila posneta tudi na celulojdni trak in "zakrivila" eno največjih filmskih uspešnic vseh časov - Titanik (letnik 1997) z Leonardom di Capriom in Kate Winslet v glavni vlogi. MMC se je zato odločil, da bo o "nepotopljivi ladji" izbrskal podatke, ki morda niso tako zelo znani.

Strošek za izdelavo Titanika: 7,5 milijona ameriških dolarjev
Koliko bi izdelava Titanika stala danes: 400 milijonov ameriških dolarjev
Produkcijski stroški filma Titanik (1997): več kot 200 milijonov ameriških dolarjev

Cena potovanja v prvem razredu: 4.700 ameriških dolarjev
Cena potovanja v prvem razredu v današnjem času: 50.000 (po nekaterih ocenah 70.000) ameriških dolarjev

Naslov v New York Timesu 15. aprila 1912 zjutraj: Nova čezmorska linijska ladja zadela ledeno goro; ob polnoči potonil krn; ženske dali v reševalne čolne; zadnja brzojavka ob 00:27 nejasna
Naslov v New York Evening Sunu 15. aprila 1912 popoldne: S Titanika po trčenju rešeni vsi

Zadnje sporočilo, poslano s Titanika: Hitro se potapljamo. Potnike dajejo v čolne

Končni poročili preiskovalnih komisij o nesreči (v angleščini):
- preiskava ameriškega senata
- preiskava britanskega parlamenta
Preiskavo dogodka so začeli na obeh straneh Atlantskega oceana. Po zaslišanju preživelih, odgovornih v ladijski družbi, in konstruktorjev ladje, se je preiskava na obeh straneh končala konec maja 1912. Čeprav sta preiskavi potekali ločeno, sta obe strani prišli do podobnega zaključka - do trka ladje z ledeno goro je prišlo zaradi kapitanovega neupoštevanja svaril o nevarnosti ledenih gor ter prevelike hitrosti, s katero je ladja plula skozi nevarne vode. Preiskava je tudi pokazala, da je bila ladja opremljena s premajhnim številom reševalnih čolnov za vse potnike in posadko, ta pa ni bila pravilno usposobljena za reševanje.
Iz poročila o nesreči so izšli tudi novi varnostni predpisi, po katerih so morale imeti vse ladje zadostno število reševalnih čolnov za vse potnike in člane posadke, posadke pa so se morale za primer nesreče redno usposabljati.

Prvo sporočilo, ki ga je napisal potnik Arthur Peuchen družini potem, ko je potnike rešila ladja Carpathia: Na varnem.

Vprašanje, ki ga je na zaslišanju o Titaniku postavil senator W. A. Smith: Iz česa je sestavljena ledena gora?
Odgovor časnika Harolda Lowa: Iz ledu, domnevam, gospod.

Britanska spletna stran ancestry.co.uk je objavila več kot 200.000 dokumentov v povezavi s tragedijo. Med objavljenimi dokumenti so tudi seznam potnikov, oporoka kapitana Edwarda Smitha in ameriških tajkunov Benjamina Guggenheima in Johna Jacoba Astorja. Dostopnih je tudi več kot 300 zapisnikov mrliških ogledov in 328 zapisov o truplih, ki so jih po brodolomu potegnili iz vode, kot tudi fotografije nagrobnikov 121 žrtev nesreče. Spletno podatkovno bazo si bo do 31. maja mogoče ogledati brezplačno.

Če vas zanima še več o Titaniku:
http://www.titanichistoricalsociety.org
http://www.encyclopedia-titanica.org
http://www.rmstitanic.net
http://titanic-nautical.com/RMS-Titanic.html
http://www.webtitanic.net

Opozorila o ledu, ki jih je Titanik prejel na dan trka v ledeno goro: 6

Število neuporabljenih sedežev v reševalnih čolnih: 472
Število potnikov in članov posadke, ki so umrli: 1.503

Število otrok iz prvega razreda, ki so umrli: 1
Število otrok iz podpalubja, ki so umrli: 49

Novo razkošje za potnike na Titaniku: ogrevan bazen
Temperatura Atlantika tisto noč, ko je Titanik potonil: -0,56 stopinj Celzija

Število psov, ki so preživeli: 2 (tik preden je Titanik potonil je nekdo iz skladišča v podpalubju izpustil živali)
Število članov orkestra, ki so preživeli: 0

Ob stoti obletnici Titanika so v Belfastu v Severni Irski, "rojstnem kraju" Titanika, odprli muzej, posvečen nesrečni ladji.
V Londonu so o Titaniku pripravili ekshibicijo.

Število sedežev na reševalnih čolnih, ki jih je zahteval zakon: 962
Število sedežev, ki so bili na reševalnih čolnih: 1.178
Število sedežev na reševalnih čolnih, ki bi bilo potrebno: 2.228

Število služabnikov, ki so spremljali okoli 190 družin iz prvega razreda: 40

Edini moški, ki se je pretvarjal, da je ženska, da bi prišel v reševalni čoln: Daniel Buckley, ki naj bi si na glavo domnevno dal šal

Edina oseba, ki je preživela v ledenem Atlantiku: glavni pek Charles Joughin, ki naj bi domnevno pred padcem v vodo spil veliko viskija

Koliko najbogatejših moških na svetu se je potopilo s Titanikom: 12 (na Titaniku je bilo 325 najbogatejših ljudi na svetu)

Millvina Dean, zadnja znana preživela potnica s Titanika, je bila ob nesreči ladje stara: 2 meseca (umrla je leta 2009, stara 97 let)

Titanik je bil opremljen z avtomatskim splakovanjem v straniščih: le v tretjem razredu

Koliko denarja so dobile družine članov posadke Titanika: 0 (družba White Star Line je družinam zaračunala "izgubljene" uniforme)

Višina ledene gore, v katero se je zaletel Titanik: približno šest nadstropij nad gladino morja (pod gladino je bila globoka okoli 50 nadstropij)

Miti in resnica o Titaniku

Mit:
White Star Line je Titanik razglasil za nepotopljivega.
Resnica: Čeprav so številni strokovnjaki Titanik razglasili za "praktično nepotopljivega", ker so dodali vodoodporna vrata, ga kot nepotopljivega ni opisal nihče, ki je bil odgovoren za njegov nastanek, dokler se ni potopil. Ko je bil obveščen o potopitvi, je podpredsednik White Star Lina P. A. S. Franklin dejal: "Popolnoma zaupamo Titaniku. Verjamemo, da je ladja nepotopljiva." Je pa tudi res, da je v brošuri, ki jo je izdala družba White Star Line, pisalo: "... kolikor je to možno, sta ti dve čudoviti plovili oblikovani, da ne bi bili potopljivi".

Mit: Titanik je skušal postaviti hitrostni rekord, zato je ignoriral pomembna opozorila.
Resnica: Če bi bilo to res, ne bi izbrali daljše, južnejše poti, ki je bila daljša, a so upali, da se bodo izognili ledu. Da bi popravili rekodrd, bi moral Titanik pluti s 26 vozli, najvišja hitrost ladje pa je bila 21 vozlov. Kapitan je bil zaskrbljen, da ne bi zamudili na cilj, kar je bilo najverjetneje razlog, da v vodah, polnih ledu, niso upočasnili.

Mit: Potnike iz tretjega razreda so zaklenili v podpalubje, da ne bi mogli zapustiti ladje.
Resnica: Ob reševanju potnikom tretjega razreda niso skušali preprečiti, da bi prišli v reševalne čolne ali na kakršen koli način delali razlike glede na družbeni razred. Na to, da je umrlo največ potnikov tretjega razreda je vplivalo več dejavnikov: veliko jih ni govorilo angleško in niso razumeli napotkov, naj odidejo na palubo; morali so jih voditi do reševalnih čolnov, številni pa niso želeli na čolne (večina preživelih potnikov iz tretjega razreda je imela angleške priimke, kar nakazuje, da so razumeli nevarnost in niso bili tako nezaupljivi, ko so jih skušali spraviti na rešilne čolne); potniki iz tretjega razreda so imeli daljšo pot, da so prišli na krov ladje.

Mit: Na Titaniku ni bilo dovolj rešilnih čolnov zaradi ponosa in nečimrnosti lastnikov.
Resnica: Število rešilnih čolnov na Titaniku je izpolnjevalo zakonske zahteve v tistem času. Težava je bila v zastarelih zakonih, ki niso predvidevali ladje takšne velikosti, kot je bil Titanik. Potnikov je bilo več, kot bi jih lahko spravili na rešilne čolne, nekatere čolne pa so napolnili manj kot na pol. Prostora v čolnih je bilo za 1.178 ljudi, a jih je Carpathian na koncu rešil le 705.

Mit: J. Bruce Ismay je bil strahopetec, ki se je rešil, in dopustil, da so številni drugi umrli.
Resnica: Številni so izvršnega direktorja White Star Lina obtožili, da je bil sebičnež, ki je dobil sedež na enem izmed preostalih rešilnih čolnov, in pustil umreti ženske in otroke. Ameriški tisk ga je ponižal, ker je dopustil, da se je to zgodilo. Tisti, ki so ga poznali, so ga opisali kot zelo sramežljivega človeka, njegovo sramežljivost pa so pogosto zamenjali za aroganco. Med preiskavo nesreče Titanika so številne ženske pričale, da je bil ravno Ismay tisti, ki jih je prepričal, da so se vkrcale na rešilne čolne. Šele ko so se vkrcale vse ženske in otroci okoli njega, se je vkrcal tudi sam.

Neka družina je prejela obvestilo o smrti sina, za katerega so že imeli pogreb, ko se je mladi moški pojavil na domačih vratih. Povedal je, da se je vkrcal na Titanik, a je dobil tako slab občutek, da se je izkrcal in počakal na naslednjo ladjo.

Japonec Masabumi Hosono je preživel potop Titanika, ko pa se je vrnil domov, so ga označili za strahopetca, ker je preživel, medtem ko so številni drugi umrli. Številni Japonci so menili, da bi moral umreti častne smrti. Odpustili so ga iz službe, časopisi so javno namigovali, da bi moral storiti samomor, njegovo ime pa so vključili v učbenike kot primer sramotnega obnašanja. Dejansko je bil heroj, saj je pomagal rešiti številne v rešilne čolne.

- Franc Karun, iz Milj pri Kranju, rojen 2. decembra 1872, številka vozovnice 349256.- Manca Karun, rojena 1907, številka vozovnice 349256, štiriletna hči Franca Karuna - potovala sta v Galesburg v Illinois.
- Janez Merkun, iz Spodnje Bele pri Preddvoru, o njem ni veliko podatkov, mogoče je tudi zaslediti, da ni bil vkrcan na ladjo.
- Janko Vovk, iz Save, starost 21 let, neporočen, številka vozovnice 349252.

Preživela sta le Franc in Manca Karun, ki naj bi bila rešena z rešilnim čolnom številka 15.

Ostanke Titanika so končno našli 14. julija 1986, 74 let potem, ko je potonil. Ko so odkrili potopljeno ladjo, so na dnu ocena našli na stotine čevljev. Obdelano usnje je v vodi preživelo skoraj 100 let. Odkrili so tudi številne osebne predmete iz usnja, lesa in celo papirja, ki so zdaj razstavljeni.