Ilahm Alijev je na predsedniškem položaju od leta 2003, ko je nasledil očeta. Foto: EPA
Ilahm Alijev je na predsedniškem položaju od leta 2003, ko je nasledil očeta. Foto: EPA
Otok palma
Ogromna umetna palma, ki se vidi celo iz vesolja, je privabila tudi azerbajdžansko elito. Foto: EPA

Hejdar Alijev, sin predsednika z nafto bogate nekdanje sovjetske republike, je po poročanju ameriškega časopisa Washington Post na začetku leta kupil devet prestižnih nepremičnin v Dubaju, enem izmed sedmih emiratov, ki sestavljajo Združene arabske emirate.

Januarja ni bil star še niti 12 let, njegovo ime pa se je pod lastništvom pojavilo tudi na dubajskih dokumentih. Izbral si je stavbe na znamenitem otoku v obliki palme, ki se imenuje Palm Jumeirah.

On v nekaj dneh, sodržavljan v 10.000 letih
Letna plača njegovega očeta Ilhama Alijeva, predsednika Azerbajdžana, naj bi znašala okoli 228.000 dolarjev. 44 milijonov dolarjev vredna naložba pomeni, da je Hejdar v nekaj dneh zapravil vsoto, za katero bi moral povprečni Azerbajdžanec garati 10.000 let. "Nimam komentarja na ničesar. Končujem ta pogovor. Nasvidenje," je bil kratek predsednikov predstavnik Azer Gasimov.

Najstnika je pri transakcijah nadomeščal neki starejši član vladajoče družine, ni pa znano, ali je Hejdar vse nepremičnine dobil v dar ali si jih je resnično izbral sam, saj iz prestolnice Baku niso želeli sporočiti nikakršnih podrobnosti. A to ni bil prvi nakup dubajskih nepremičnin azerbajdžanske družine, saj naj bi pred tem vile kupili tudi predsednikovi hčerki Lejla in Arzu Alijeva, kar pomeni, da je družina v Dubaju pokupila že za 50 milijonov dolarjev stavb.

Dubaj ponudi, bogataši kupijo
Palm Jumeirah, največji umetni otok na svetu, je bil do zdaj zanimiv predvsem za multimilijonarje, britanske nogometaše in zvezdnike iz sveta zabave z vsega sveta. Otok ob dubajski obali je tako postal simbol razkošja in ekstravagance, ki ju je na ulicah Dubaja mogoče občutiti na vsakem koraku.

Azerbajdžan, ki je postal neodvisen z razpadom Sovjetske zveze leta 1991, se lahko pohvali z velikimi zalogami nafte in zemeljskega plina. Od neodvisnosti mu skoraj neprekinjeno vlada ista družina, saj je Ilham Alijev leta 2003 na položaju nasledil svojega očeta Hejdarja. Vlada in njeni podporniki že nekaj časa sponzorirajo obiske Bakuja uglednih in premožnih tujih poslovnežev ter najemajo lobiste, da bi svetu predstavili vse dosežke države.