Nemčija po nedavno razkriti seriji neonacističnih umorov opozarja na pomembnost boja proti rasizmu. Foto: Reuters
Nemčija po nedavno razkriti seriji neonacističnih umorov opozarja na pomembnost boja proti rasizmu. Foto: Reuters

Svetovni dan boja proti rasizmu so Združeni narodi prvič razglasili leta 1966, datum pa zaznamuje obletnico pokola v mestu Sharpeville v Južnoafriški republiki leta 1960, ko so med mirnimi protesti proti apartheidu policisti ubili 69 ljudi. Šest let pozneje so Združeni narodi 21. marec razglasili za dan boja proti rasizmu.

Po svetu bodo pripravili številne prireditve, s katerimi bodo opozorili, da se mora boj za kulturno raznolikost in proti rasizmu nadaljevati.

"Za rasiste in antisemite ni prostora v družbi"
Osrednji judovski svet v Nemčiji je že pozval k dejavnemu boju proti desničarskemu ekstremizmu, ksenofobiji in antisemitizmu. "Za rasiste in antisemite v naši družbi ne sme biti prostora," je povedal predsednik sveta Dieter Graumann. Opozoril je, da se moramo kakršni koli diskriminaciji upreti ne le ob spominskih dnevih, temveč vsak dan.

Unesco izpostavlja zapostavljenost Romov
Pri Organizaciji ZN-a za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) pa ob današnjem dnevu opozarjajo, da se kljub napredku na tem področju v Evropi še vedno pojavljajo številni primeri rasizma pri delu in zaposlovanju, v šolah ter diskriminacija migrantov in Romov.

"Rasna diskriminacija lahko obstaja na vseh družbenih ravneh, še posebej, ko se v teh negotovih časih gospodarske krize ljudje počutijo gmotno ogrožene ter iščejo grešne kozle, ki so pogosto priseljenci drugih ras," so še opozorili pri Unescu.

Ob tem so izpostavili pomen današnjega svetovnega dne, ko je treba opozoriti na bogastvo kulturne raznolikosti ter spoštovanje in strpnost do sočloveka ne glede na raso.