Genocid v Ruandi je bil izjemno krvav; v 100 dneh je umrlo okoli 800.000 ljudi, po nekaterih podatkih celo milijon. Foto: EPA
Genocid v Ruandi je bil izjemno krvav; v 100 dneh je umrlo okoli 800.000 ljudi, po nekaterih podatkih celo milijon. Foto: EPA

Sodišče s sedežem v Aruši na severu Tanzanije je odločilo, da je Augostino Bizimungu kriv genocida in zločinov proti človečnosti med pokolom približno 800.000 etničnih Tutsijev in zmernih Hutujcev med aprilom in junijem 1994.

Sodišče je hkrati obsodilo Augustina Ndindiliyimana, poveljnika nekdanje paravojaške policije, a so ga izpustili zaradi časa, ki ga je že preživel v priporu. Na 20-letni zaporni kazni sta bila obsojena dva generala.

Vsi štirje so bili obravnavani kot nedolžni v točki obtožnice o zaroti za genocid, saj je sodišče odločilo, da so bile domneve tožilstva utemeljene na posrednih dokazih.

Bizimungu, etnični Hutujec, je bil podpolkovnik v ruanski vojski, ko sta 6. aprila 1994 v letalski nesreči umrla predsednik Juvénal Habyarimana in načelnik generalštaba Déogratias Nsabimana, čigar mesto je Bizimungu nato prevzel. Po zmagi Ruandske patriotske fronte (RPF) je pobegnil v Angolo, kjer naj bi sodeloval s tamkajšnjim uporniškim gibanjem UNITA. Vlada v Angoli ga je aretirala avgusta 2002 in izročila sodišču.