Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v Beogradu gostil delegacije iz 105 držav. Foto: EPA
Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v Beogradu gostil delegacije iz 105 držav. Foto: EPA

Gibanje – nekakšen tretji blok v času, ko je svet na vzhod in zahod delila hladna vojna, so osnovali takratni predsedniki Jugoslavije, Indije in Egipta – Tito, Nehru in Nasser, v 80. letih, po padcu komunizma, pa je izgubilo večino svojega vpliva.

Srbija, sicer opazovalka, skupaj s predsedujočim Azerbajdžanom, gosti delegacije iz 105 držav in 11 mednarodnih organizacij. Zanimivo – med gosti so tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov in delegacija Turčije, sicer članice Nata, Slovenijo pa zastopa državni sekretar na zunanjem ministrstvu Stanislav Raščan.

Gibanje izgubilo večino vpliva

Okoli 550 udeležencev se je zbralo v močno zastraženem in deževnem Beogradu, gibanje neuvrščenih ima sicer 120 članic in 17 opazovalk, med katerimi so tudi države nekdanje Jugoslavije z izjemo Slovenije, pa tudi Rusija ali Brazilija. Gibanje je izgubilo večino vpliva, čeprav glavna vodila – mir, enakost, sodelovanje, sporočajo iz Beograda, ostajajo enaka. Bipolaren svet se je spremenil v multipolarnega, bistveno bolj zapletenih izzivov je vse več.

Obletnica gibanja neuvrščenih

"Osnovna zamisel, okoli katere so se zbrali naši predhodniki, ko so oblikovali to gibanje, je mir. Mir je osnova za razvoj sodelovanja, naj bo v politiki, kulturi ali gospodarstvu," je dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Prvi dan je minil v znamenju pozivov k odločnejšemu boju proti podnebnim spremembam, k pomoči, pa tudi v znamenju ostrih kritik – predvsem na račun kopičenja cepiv proti koronavirusu v bogatih zahodnih držav.

Neenakost pri dostopu do cepiv

"Velesile so še vedno močne kot pred 60 leti, kar je poudarila pandemija covida-19, in neprimerna politika cepilnega nacionalizma, ki smo ji priča," je poudaril predsednik Gane Nana Akufo-Addo.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres pa je dejal, da neenakost pri dostopu do cepiv "omogoča razvoj in divjanje novih različic bolezni, krive so za milijone novih smrti".

Tudi nekdanja Jugoslavija del neuvrščenih

Voditelji držav gibanja neuvrščenih, predvsem azijskih in afriških držav – številne so se pred tem otresle kolonializma –, so se prvič zbrali oktobra 1961 v Beogradu, na vrhuncu je gibanje združevalo dve tretjini članic Združenih narodov, Jugoslavije pa v mednarodnih odnosih ni bilo mogoče zaobiti.

Srbski predsednik Vučić, ki je med drugim govor izkoristil za vprašanje Kosova, je sporočil, da danes ni dovolj nostalgično oziranje v preteklost, ampak je treba gibanje postaviti na nove temelje za prihodnje izzive in sodelovanje.