Antoinu Deltourju, enemu izmed dveh žvižgačev, se zaradi razkritja tesnega sodelovanja luksemburških oblasti in multinacionalk (v korist slednjih), sodi, grozi pa mu od pet do deset let zapora. Foto: EPA
Antoinu Deltourju, enemu izmed dveh žvižgačev, se zaradi razkritja tesnega sodelovanja luksemburških oblasti in multinacionalk (v korist slednjih), sodi, grozi pa mu od pet do deset let zapora. Foto: EPA
false
Multinacionalke so bile posebnih ugodnosti deležne v času Junckerjevega vodenja luksemburške vlade. Razkritje ga je sicer postavilo v neroden položaj, a funkcijo predsednika Evropske komisije je ohranil. Foto: EPA

Novembra 2014 je prišlo na dan, da so bile številne pomembne multinacionalke v skladu s skrivnimi dogovori z luksemburškimi oblastmi deležne velikih davčnih ugodnosti, afera pa je dobila naziv Luxleaks.

Obtožnico so vložili zoper nekdanja zaposlena v računovodsko-revizijski hiši Pricewaterhousecoopers Antoina Deltourja in Raphaela Haleta ter novinarja Edouarda Perrina, ki so javnosti razkrili več tisoč dokumentov, ki so nato povzročili velik škandal.

Sojenje, ki se je začelo danes, je zaradi afere s panamskimi dokumenti, ki je izbruhnila ta mesec, deležno velike pozornosti.

Juncker multinacionalkam privarčeval na milijarde dolarjev
Skrivni dogovori, na račun katerih je 340 podjetij - med njimi giganti, kot so Apple, Ikea in Pepsi - privarčevalo več milijard dolarjev, so veljali v času, ko je bil luksemburški premier Jean-Claude Juncker, zdajšnji predsednik Evropske komisije.

Podpora žvižgačem
Ob prihodu Deltourja, Haleta in Perrina v sodno dvorano, je okoli 50 podpornikov vpilo: "Hvala, Antoine, hvala, Antoine." Halet in Perrin sta obtožbe zavrnila, Antoine Deltour pa je dejal, da priznava resničnost dejstev, vendar prav tako meni, da je nedolžen. "Počutim se zelo mirno, ravnal sem v javnem interesu," je ob prihodu na sojenje dejal Halet.

Prva priča, notranja revizorka Pricewaterhousecoopers Anita Bouvy, je pojasnila, da je bil glavni vir podatkov Deltour. Ob tem je priznala, da do dokumentov ni bilo težko priti in da niso bili dovolj zaščiteni. "Danes lahko rečemo, da se to ne more ponoviti," je dodala.

Grozi jim od pet do deset let zapora
Če bo sodišče odločilo, da so obtoženi krivi, jim grozi od pet do deset let zapora. Deltour kljub temu ne obžaluje ničesar. "Najprej sem bil samo anonimen vir, nato pa sem se znašel v prvi vrsti," je dejal pred začetkom sojenja. To naj bi trajalo do 4. maja, na pričanje pa so povabili tudi evropsko komisarko za konkurenco Margrethe Vestager.

Pred sodiščem se je danes zbralo več sto podpornikov obtožene trojice. Zahtevali so zaščito žvižgačev.