Tudi v Zimbabveju so med narodnim parkom Hwange in Viktorijinimi slapovi avgusta našli 20 poginulih slonov, pristojne pa skrbi, da je to povezano z dogajanjem v Bocvani. Foto: Reuters
Tudi v Zimbabveju so med narodnim parkom Hwange in Viktorijinimi slapovi avgusta našli 20 poginulih slonov, pristojne pa skrbi, da je to povezano z dogajanjem v Bocvani. Foto: Reuters

Julija so v Bocvani našteli 281 poginulih slonov, od tedaj pa se je njihovo število povečalo na 330. Kot pravijo krajevni viri, jih je 70 odstotkov poginilo ob kotanjah z vodo, v katerih so se namnožile alge, tudi strupeni mikroskopski organizmi, imenovani cianobakterije. Raziskovalci ugotavljajo, da utegnejo biti sloni posebej občutljivi na te strupe, saj se pogosto kopajo in spijejo velike količine vode. Sprva so predvidevali, da strupene alge niso povzročile pogina slonov, saj nobena druga žival ‒ razen enega konja ‒ ni bila prizadeta.

Izsledki laboratorijev iz treh držav

"Naši zadnji testi so pokazali, da so smrti povzročili nevrotoksini cianobakterij. Gre za bakterije, ki jih najdemo v vodi," je po poročanju Guardiana na ponedeljkovi novinarski konferenci sporočil glavni veterinar z bocvanskega oddelka za divje živali in naravne parke Mmadi Reuben in dodal: "Kljub temu ostaja več vprašanj še odprtih, med njimi to, zakaj so bili prizadeti izključno sloni na tem območju. Trenutno preiskujemo številne hipoteze."

V prvem delu leta je v Bocvani poginilo na stotine slonov. Foto: Reuters
V prvem delu leta je v Bocvani poginilo na stotine slonov. Foto: Reuters

Raziskovalci so preverili, kolikšna je smrtnost v populaciji, in preiskali trupla živali, njihove vzorce pa testirali v laboratorijih v Bocvani, Južnoafriški republiki in Združenih državah Amerike. Reuben je zagotovil, da bodo med prihodnjo deževno dobo preverjali cvetenje alg v kotanjah z vodo, da bi preprečili morebitni ponovni pogin slonov.

Testi morda niso točni

"Upam, da ima vlada prav, saj tako izključimo še hujše možnosti," je izsledke komentiral Niall McCann, direktor angleške organizacije National Park Rescue, ki je sprva sklepala, da so bili sloni zastrupljeni ali da je bil zanje usoden neznani patogen. Opozoril je, da vzorcev poginulih živali niso pravilno hranili in prevažali. "Če so v vodi našli cianobakterije, še ne pomeni, da so sloni poginili zato, ker so prišli v stik s temi strupi. Brez primernih vzorcev poginulih slonov vse hipoteze ostajajo zgolj hipoteze," je opozoril.

Nepojasnjeni pogini slonov tudi v Zimbabveju

Tudi v Zimbabveju so med narodnim parkom Hwange in Viktorijinimi slapovi avgusta našli 20 poginulih slonov, pristojne pa skrbi, da je to povezano z dogajanjem v Bocvani. Ena od teorij pravi, da so te smrti povezane z bakterijo pasteurello, ki je v Kazahstanu leta 2015 povzročila pogin 200.000 antilop.