V Bocvani živi tretjina vseh slonov v Afriki. Foto: AP
V Bocvani živi tretjina vseh slonov v Afriki. Foto: AP

Niall McCann iz britanske dobrodelne organizacije Narodni park Rescue je dejal, da so v delti reke Okavango v tej južni afriški državi od začetka maja opazili več kot 350 trupel slonov.

Nihče ne ve, zakaj te živali poginjajo. Vlada sporoča, da bo treba na rezultate laboratorijskih preiskav vzorcev počakati še nekaj tednov.

Na začetku maja so lokalni okoljevarstveniki obvestili vlado, potem ko so tri ure leteli nad delto. V tem času so našteli 169 trupel slonov, kar je neobičajno veliko. Mesec dni pozneje so odkrili dodatna trupla, skupno več kot 350, je dejal McCann.

Vršilec dolžnosti ministra za divje živali in nacionalne parke Cyril Taolo je dejal, da so do zdaj potrdili smrt vsaj 280 slonov, ta proces pa se nadaljuje.

Kot je pojasnil McCann, tako množičnega pogina slonov, razen v primeru suše, še ni bilo.

Vlada je kot razlog izključila krivolov, saj so mrtvi sloni še imeli okle, ki jih lovci sicer odstranjujejo. McCann je ob tem poudaril, da poginjajo samo sloni, nobena druga žival. "Če bi krivolovci uporabili cianid, bi videli tudi druge smrti," je dejal.

Razlog naj ne bi bila niti naravna zastrupitev z antraksom, zaradi katere je lani v Bocvani poginilo najmanj 100 slonov.

Ni pa izključena kakšna druga zastrupitev ali bolezen. Način, kako sloni poginjajo – številni padejo na obraz – in podobe slonov, ki hodijo v krogih, kažejo, da morda nekaj napada njihov nevrološki sistem, meni McCann.

Ker razlog ni znan, je nemogoče izključiti možnost prenosa bolezni na ljudi, še posebej, če je vzrok v vodnih virih ali zemlji. McCann tako opozarja, da obstaja nevarnost javnozdravstvene krize.