Čeprav se na splošno populacija slonov v Afriki zmanjšuje, pa ni tako v Bocvani, kjer se je od poznih devetdesetih let prejšnjega stoletja število slonov povečalo z 80.000 na 130.000. Povečanje populacije pa je privedlo tudi do vse pogostejših stikov med sloni in ljudmi, pri čemer jo najslabše odnesejo kmetje zaradi uničenih polj in infrastrukture. V Bocvani živi tretjina afriške populacije slonov.

Da bi omilile konflikt med sloni in prebivalstvom, so se zdaj oblasti odločile, da znova ponudijo trofejni lov na slone, potem ko je predsednik Mokgweetsi Masisi maja lani umaknil petletno prepoved lova.

Ponujenih je bilo sedem lovnih paketov po deset slonov, od katerih samo en paket ni bil prodan. Za šest preostalih paketov so iztržili 2,14 milijona evrov.

O umiku prepovedi na lov slonov razmišljajo tudi bocvanske sosede Namibija, Zimbabve, Zambija in Južna Afrika, da bi omililo nevarnost, ki jih povzročajo ob stiku s poseljenimi območji.

Največ težav na severu Bocvane

"Sloni so ubili veliko ljudi in uničili številna domovanja. Menim, da je vlada storila prav, ko se je odločila za zmanjšanje njihove populacije," je v prestolnici Gaborone dejal Tiro Sedosebe, ki prihaja iz Mauna na severu Bocvane, kjer imajo s sloni največ težav.

Okoljevarstveniki so po navedbah Reutersa razdeljeni pri vprašanju obvladovanja konflikta med sloni in ljudmi, saj se številni bojijo, da bi umik prepovedi lova znova privedel do povečanega povpraševanja po trofejah in opogumil tudi divje lovce.

Po besedah nekdanjega direktorja okoljevarstvene organizacije Kalahari Conservation Club (KCC) lov na slone ni najboljša metoda za omilitev konflikta med ljudmi in živalmi, a sam ne vidi tako velike težave, če se odstrel izpelje na pravi, etični in zakonit način.