Boko Haram je zadal najhujši udarec čadski vojski do zdaj. Foto: Youtube
Boko Haram je zadal najhujši udarec čadski vojski do zdaj. Foto: Youtube

"Bil sem vpleten v številne vojaške operacije ..., a še nikoli v zgodovini nismo izgubili toliko mož naenkrat," je moral na kraju ponedeljkovega poraza priznati dolgoletni čadski predsednik Idriss Deby. Čadska vojska je bila hudo poražena v napadu Boko Harama na polotoku Boma, ki leži v močvirju presihajočega Čadskega jezera na zahodu države.

Najhujši poraz Debyja v 30 letih predsednikovanja
Posnetki državne televizije so prikazali zdaj 67-letnega Debyja, kako si ogleduje požgane ostanke 24 vojaških vozil, pri čemer so bili tudi oklepniki, pripadniki Boko Harama pa so po uspešnem napadu zaplenili veliko orožja, ki so ga odpeljali s hitrimi čolni v svoja oporišča.

Idriss Deby je predsednik Čada že vse od leta 1990, ko je z vojaškim udarom prišel na oblast, ki jo je v zadnjih 30 letih ubranil kljub številnim poskusom držanvih udarov, gverilskim napadom in odkrite državljanske vojne.

Območje jezera Čad je del širšega ozemlja, kjer zadnjih 11 let deluje in se vojskuje Boko Haram proti vojskam Čada, Nigra in Nigerije. Islamistični upor je izbruhnil leta 2009 na severovzhodu Nigerije, v tem času pa je bilo ubitih več kot 30 tisoč ljudi, več kot 2 milijona pa jih je moralo zapustiti svoje domove.

V torek udarec še za Nigerijce
Boko Haram je salafistično-džihadistična organizacija, ki se razglaša za del Islamske države. Po letu 2015 je izgubila nadzor nad večino ozemlja in doživela več udarcev, a v zadnjih mesecih so okrepili napade, zdaj pa so zadali Čadu najhujše izgube v medsebojnih spopadih. V torek je sledil že nov spopad Boko Harama, tokrat z nigerijsko vojsko, v katerem je bilo ubitih 50 Nigerijcev.