Napad na zahodu države je najhujši na nigrsko vojsko, odkar je ta leta 2015 začela boj proti islamskim skrajnežem.

Obrambni minister Nigra Isufu Katambe je za BBC dejal, da je vojska v kraju Inates "nevtralizirala večje število teroristov".

Katambe je še dejal, da je v Inatesu blizu meje z Malijem potekala "huda bitka". Oporišče je po njegovih besedah napadlo "več sto" borcev.

V napadu naj bi po poročanju nemške tiskovne agencije DPA umrlo 57 napadalcev.

Odgovornost je prevzela Islamska država, ki je prek svojega medijskega krila Amak sporočila, da so ubili okoli sto ljudi, več deset pa jih ranili, pri tem pa požgali še nekaj stavb v oporišču in zasegli orožje.

Niger je del skupine pet sahelskih držav, ki so kot G5 združene v boju proti islamskim skrajnežem. Foto: AP
Niger je del skupine pet sahelskih držav, ki so kot G5 združene v boju proti islamskim skrajnežem. Foto: AP

Nenehni napadi skrajnežev

To vojaško oporišče je bilo tarča napada tudi julija letos, ko je bilo ubitih 18 vojakov, odgovornost pa je takrat prevzelo Zahodnoafriško krilo Islamske države (ISWAP).

Na zahodu Nigra je bila poleg tega v ponedeljek tarča napada vojaška postojanka, pri čemer so bili ubiti trije vojaki in 14 skrajnežev.

Nigrska vojska se na jugu na meji z Nigerijo bori proti oboroženim pripadnikom skupine Boko Haram, na zahodu v bližini meje z Malijem in Libijo pa proti zaveznikom skrajne skupine Islamska država.

Nigrski predsednik Issoufou Mahamadou je zaradi napada skrajšal obisk na varnostni konferenci v Egiptu in se vrnil v Niger na sejo nacionalnega varnostnega sveta.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je zaradi napada na začetek prihodnjega leta preložil za prihodnji teden napovedano srečanje v francoskem kraju Pau na jugozahodu države, kjer naj bi pet predsednikov držav Sahela govorilo o varnosti v regiji.

Po uporu oboroženih borcev na severu Malija leta 2012 je v nasilju v Sahelu umrlo na tisoče civilistov in vojakov. Nasilje se je nato razširilo v središče Malija in v zadnjih letih še v sosednji državi Burkina Faso in Niger. Na območju je razporejenih 4.500 francoskih vojakov, ki podpirajo lokalne sile.