Kljub pozivom k odstopu predsednik Abdelaziz Buteflika ostaja obrambni minister Alžirije. Foto: Reuters
Kljub pozivom k odstopu predsednik Abdelaziz Buteflika ostaja obrambni minister Alžirije. Foto: Reuters

"Predsednik bo zagotovil, da bo država v vmesnem obdobju delovala brez težav," so sporočili iz predsedniškega urada. 82-letni Buteflika se v javnosti po kapi leta 2013 le redko pojavlja v javnosti.

Do napovedanega odstopa prihaja dan po tem, ko je Buteflika imenoval novo vlado s 27 ministri, med katerimi jih je šest še iz prejšnje vlade. Vodil pa jo bo sedanji premier Nuredin Bedu. Ta je že sredi marca obljubil novo vlado, ki bi jo sestavljali tehnokrati in v kateri bi bil zastopan celoten politični spekter. A številni politiki so odklonili sodelovanje.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za nedoločen čas podaljšal svoj mandat

V Alžiriji že od konca februarja potekajo množični protesti proti Butefliki in vladajoči eliti. Sprva so se protestniki uprli napovedani ponovni kandidaturi Buteflike za predsedniški položaj.

Predsednik se je pod pritiskom protestov odpovedal kandidaturi in privolil v reforme, hkrati pa je preložil volitve in s tem za nedoločen čas podaljšal svoj mandat, zato se protesti nadaljujejo.

Protestniki zahtevajo odstop Buteflike in zamenjavo dolgoletne vladajoče elite ter prihod mlajših voditeljev, ki bodo v državi omogočili več svoboščin in blaginjo. Prepričani so, da Buteflika ni več sposoben voditi države. 82-letni predsednik se od možganske kapi leta 2013 le redko pojavlja v javnosti.