Egipt ima še tri pomorska oporišča na Sredozemskem morju in eno na Rdečem morju. Foto: Reuters
Egipt ima še tri pomorska oporišča na Sredozemskem morju in eno na Rdečem morju. Foto: Reuters

Slovesnosti sta se udeležila tudi prestolonaslednik Združenih arabskih emiratov (ZAE) Šejk Mohamed bin Zajed Al Nahjan in predsedujoči libijskemu predsedniškemu svetu Mohamed Al Menfi.

Oporišče je 255 kilometrov zahodno od Aleksandrije proti meji z Libijo, državi, v kateri sta imela tako Egipt kot ZAE pomembno vojaško vlogo. Podpirala sta poveljnika Kalifo Haftarja z vzhoda Libije, ki je skušal zasesti tudi glavno mesto Tripolis.

Aprila je egiptovski premier Mostafa Madbuli odpotoval v Libijo, kjer se je sešel z začasnim premierjem Abdulhamidom Dbejbajem, kar je nov znak otoplitve odnosov med Kairom in Tripolisom.

Tisti mesec je Dbejba obiskal Abu Dabi, kjer ga je toplo sprejel Šejk Mohamed, ki je izrazil podporo novi libijski vladi.

Nova prehodna oblast v Libiji je nastala kot posledica ZN-ovega procesa, ki so ga novembra lani sprožili v Tuniziji, libijski parlament pa je novo vlado potrdil 10. marca.

Egiptovski časnik Akbar Al Jum je poročal, da novo oporišče vključuje vzletišče za letala in 1000-metrski pomol. Imenuje se 3. julij po dnevu pred osmimi leti, ko je Al Sisi z vojsko izvedel državni udar proti predsedniku Mohamedu Mursiju.

Egipt ima še tri pomorska oporišča na Sredozemskem morju in enega na Rdečem morju.