Oblasti v Eritreji in Etiopiji so več mesecev zanikale, da bi bila eritrejska vojska v Tigraju, o čemer so poročali prebivalci, humanitarni delavci in nekateri etiopski predstavniki.

Po neuradnih podatkih krajevnih oblasti je moralo zaradi spopadov svoje domove zapustiti okoli milijon prebivalcev. Foto: Reuters
Po neuradnih podatkih krajevnih oblasti je moralo zaradi spopadov svoje domove zapustiti okoli milijon prebivalcev. Foto: Reuters

Premier Ahmed je v torek prvič priznal, da je eritrejska vojska v Tigraju. Nato se je v četrtek v eritrejski prestolnici Asmara srečal z eritrejskim predsednikom Afeverkijem.

Na Twitterju je sporočil, da je ob njegovem obisku v Asmari eritrejska vlada privolila v umik eritrejske vojske iz Etiopije. Dodal je, da je vojska sosednje države v Etiopijo prišla, potem ko je Tigrajska ljudska osvobodilna fronta (TPLF) izstrelila več raket na Asmaro. Eritreja je želela preprečiti druge napade in zavarovati svojo varnost. Ahmed je še dejal, da bo etiopska vojska takoj prevzela nadzor na obmejnih območjih z Eritrejo.

Spopadi se nadaljujejo

Organizacija združenih narodov (ZN) je v začetku meseca opozorila, da sta tako etiopska kot eritrejska vojska v Tigraju zagrešili resne kršitve mednarodnega prava, vključno z množičnimi poboji, ki bi lahko predstavljali vojne zločine in zločine proti človečnosti.

V pokrajini Tigraj spopadi potekajo od 4. novembra lani, ko je etiopski premier Ahmed zaradi stopnjevanja nesoglasij s pokrajinskimi oblastmi oziroma tam vladajočo vplivno stranko TPLF na območju začel vojaško operacijo v odgovor, kot je zatrdil, na napad na oporišče etiopske vojske.

Zmago je razglasil 28. novembra, vendar se spopadi nadaljujejo. Pred spopadi je bilo svoje domove po podatkih krajevnih oblasti prisiljeno zapustiti okoli milijon prebivalcev.