Etiopski jez bo ob koncu gradnje del največje hidroelektrarne v Afriki. Foto: Reuters
Etiopski jez bo ob koncu gradnje del največje hidroelektrarne v Afriki. Foto: Reuters

"Jez velike etiopske renesanse" (GERD) je ambiciozen projekt, s katerim bi Etiopija postala največji izvoznik električne energije v Afriki, vendar bi gromozansko zajetje vplivalo na tok reke Nil, od katere sta odvisna Sudan in Egipt.

Etiopija začela polniti veliki jez na reki Nil

Etiopska državna televizija (EBC) je v sredo poročala, da je Etiopija začela polniti akumulacijsko jezero. Le dan predtem so znova zastali pogovori med Etiopijo, Sudanom in Egiptom, ki potekajo že več let.

Etiopski minister za vodo in energijo Seleshi Bekele je v televizijskem nagovoru dejal, da "gradnja jezu in polnjenje vode lahko gresta z roko v roko, ni treba čakati na dokončanje jezu". Navedel je še, da se je gladina v rezervoarju s 525 metrov že dvignila na 560 metrov.

Sudan je v sredo nato sporočil, da so na njihovi strani meje izmerili padec gladine Nila. Tudi satelitski posnetki območja med 26. junijem in 12. julijem so pokazali na veliko razliko v napolnjenosti jezera pred jezom, poroča BBC.

Državna televizija se je opravičila za "zmotno poročanje"

Satelitski posnetek jezu s 3. julija 2019. Foto: Reuters
Satelitski posnetek jezu s 3. julija 2019. Foto: Reuters

Le nekaj ur po navedbah o začetku polnjenja se je etiopska državna televizija opravičila za "zmotno" poročanje, v katerem da je napačno citirala ministra Bekeleja. "Minister je dejal, da se bodo pogajanja o GERD-u nadaljevala na način, ki bo zagotavljal interese Etiopije," je sporočila televizija.

Minister Bekele je ob tem na Twitterju zapisal, "da je priliv v akumulacijsko jezero zaradi močnega naliva in odtočnih vod presegel odtok in ustvaril naravni bazen, kar se bo nadaljevalo, dokler se voda kmalu ne prelije".

Tudi dva neimenovana etiopska uradnika sta za francosko tiskovno agencijo AFP zanikala, da bi Etiopija namerno polnila jez in zaprla vrata. Za polnjenje jezu sta okrivila močno deževje, količina vode pa naj bi bila tolikšna, da je onemogočila normalen tok.

Egipt zahteva uradno razjasnitev

Satelitski posnetek jezu z 9. julija 2020. Foto: Reuters
Satelitski posnetek jezu z 9. julija 2020. Foto: Reuters

Egipt, ki iz Nila pridobi kar 90 odstotkov vseh svojih potreb po sveži vodi, je zahteval takojšnjo in uradno razjasnitev, ali je Etiopija začela polniti jez. Sudan in Egipt namreč pred polnjenjem jezu zahtevata pravno zavezujoč dogovor z Etiopijo, v katerem bi opredelili najnižje dovoljene ravni pretoka vode in vzpostavili mehanizem za reševanje nesoglasij.

Predstavniki Egipta so že večkrat izrazili zaskrbljenost, da bo jez še dodatno omejil nestanoviten tok Nila. Junija so Združene narode pozvali, naj posredujejo, saj jez predstavlja "eksistencialno grožnjo" za Egipt in lahko ogrozi življenja 150 milijonov Egipčanov in Sudancev.

Sorodna novica Etiopija začela polniti "jez velike renesanse" na Modrem Nilu