Ambiciozno poimenovani "jez velike etiopske renesanse" (Grand Ethiopian Renaissance Dam – GERD) je del hidroelektrarne na reki Nil, s katero želi Etiopija postati največji izvoznik energije v Afriki. Etiopija hidroenergetski projekt vidi kot priložnost, da svojih 110 milijonov prebivalcev potegne iz revščine, poroča Al Džazira.

Vendar sta od vode iz Nila odvisni tudi sosednji državi Sudan in Egipt, ki sta pred polnjenjem jezu zahtevali pravno zavezujoč dogovor z Etiopijo, v katerem bi opredelili najnižje dovoljene ravni pretoka vode in vzpostavili mehanizma za reševanje nesoglasij. A se je tudi zadnji krog pogajanj v torek končal brez dogovora.

Etiopija je začela polniti jez, čeprav gradnja 4,6 milijarde dolarjev vrednega projekta še ni končana. "Gradnja jezu in polnjenje vode lahko gresta z roko v roko, ni treba čakati na dokončanje jezu," je v televizijskem nagovoru povedal etiopski minister za vodo Seleshi Bekele in sporočil, da se je gladina vode v rezervoarju oz. akumulacijskem jezeru od začetka polnjenja s 525 metrov že dvignila na 560 metrov.

Pri tem ni jasno, ali so tudi zaprli vrata jezu, poroča Reuters. Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva je sporočila, da "po njenem razumenju izjave Bekeleja niso zaprli odtokov" jezu. Egipt je Etiopijo pozval k takojšnji razjasnitvi, ali so začeli polniti akumulacijsko jezero.

Vodostaj Nila v Sudanu se že znižuje

Sudanski kmetovalci so odvisni od vode iz Nila. Foto: Reuters
Sudanski kmetovalci so odvisni od vode iz Nila. Foto: Reuters

Sudan je že sporočil, da so na njihovi strani meje zaznali padec gladine Nila. "Iz merilnikov pretoka na postaji al-Deim pri meji z Etiopijo je bilo razvidno, da je prišlo do umika vodostaja, ki ustreza 90 milijonom kubičnih metrov na dan, kar potrjuje zapiranje vrat renesančnega jezu," je v izjavi sporočilo sudansko ministrstvo za irigacijo.

Obsodili so vse enostranske akcije, dokler ni dosežen končni dogovor med tremi državami.

Etiopija jez s kapaciteto 6450 megavatov gradi okoli 15 kilometrov južno od meje s Sudanom, ki bi s projektom lahko pridobil cenovno ugodno elektriko. Jez bo oslabil moč reke Nil v Sudanu, kar bo na eni strani reguliralo tok in zmanjšalo nevarnost poplav, na drugi strani pa bo vode manj za kmetijstvo, ribištvo, lončarstvo in podobne dejavnosti.

Egipt, ki na drugi strani od največjega jezu v Afriki ne bo imel nobenih koristi, je močno odvisen od vode iz reke Nil, iz katere pridobi kar 90 odstotkov sveže vode za 100 milijonov prebivalcev. Modri Nil in Beli Nil se združita v Sudanu, kjer reka Nil nadaljuje tok proti Egiptu in Sredozemskemu morju. Večino vode v Nil prispeva prav Modri Nil.

Sorodna novica Etiopija – afriški gospodarski čudež z napako

Egipt s pritožbo na Združene narode
Predstavniki Egipta so že večkrat izrazili zaskrbljenost, da bo jez še dodatno omejil nestanoviten tok Nila. Junija so Združene narode pozvali, naj posredujejo, saj jez predstavlja "eksistencialno grožnjo" za Egipt in lahko ogrozi življenja 150 milijonov Egipčanov in Sudancev.

Etiopija je v preteklosti na očitke Egipta odgovarjala, da je 60 odstotkov Etiopije sušne in brez vodnih virov, medtem ko ima Egipt zaloge podtalnice in dostop do morske vode, ki bi jo lahko razsolili, piše Al Džazira. V preteklosti so ponavljali, da bodo jez začeli polniti julija, ob začetku mokrega obdobja.