Dim nad krajem v mestu Mekele, ki so ga v zadnjem tednu večkrat bombardirale etiopske vladne sile. Foto: Reuters
Dim nad krajem v mestu Mekele, ki so ga v zadnjem tednu večkrat bombardirale etiopske vladne sile. Foto: Reuters

TPLF, ki nadzira večino Tigraja, je sporočil, da je etiopska vojska v napadu zadela univerzo v regionalni prestolnici Mekele. Tamkajšnja televizija Tigrai TV je poročala, da je bilo ranjenih enajst civilistov. Etiopska vlada zanika navedbe in trdi, da so napadli vojaško oporišče. Zaradi napada se je moralo letalo s humanitarno pomočjo ZN-a, namenjeno v Mekele, vrniti v etiopsko prestolnico Adis Abeba.

Mekele sicer etiopska vojska z letali obstreljuje že ves teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V ponedeljek so izvedli dva napada na mesto, pri čemer so bili po podatkih Združenih narodov (ZN) ubiti trije otroci, še več ljudi je bilo ranjenih.

V sredo so napadli skrivališča orožja v Mekeleju, pri čemer je bilo po podatkih tamkajšnje bolnišnice ranjenih najmanj osem ljudi. Obstreljevali so tudi mesto Agbe, ki leži približno 80 kilometrov zahodneje. Četrti napad na Mekele je etiopska vojska izvedla v četrtek, ko niso poročali o smrtnih žrtvah ali ranjenih.

Mednarodna skupnost je izrazila zaskrbljenost ob napadih. Washington je v sredo "obsodil nadaljevanje stopnjevanja nasilja, ki ogroža civiliste", navaja AFP.

Prebivalci mesta v pokrajini Amhara bežijo pred TPLF-jem

Spopadi so se razplamteli tudi v sosednji pokrajini Amhara, kjer je TPLF zasedel dele ozemlje, ki so ga poprej nadzorovale amharske oborožene milice in vladne sile.

Prebivalci mesta Dessie so za Reuters povedali, da civilisti iz mesta bežijo pred enotami TPLF-ja. "Celotno mesto je zajela panika," je dejal prebivalec, ki je dodal, da so ponoči slišali strelske spopade v bližini.

Zdravstveni direktor bolnišnice Leul Mesfin je za Reuters povedal, da sta v tem tednu umrli dve deklici in en odrasli človek, ki so bili ranjeni v strelskih spopadih v mestu Wuchale, kjer potekajo spopadi med TPLF-jem in vladnimi silami.

Vodja komunikacij pri nacionalnem etiopskem centru za upravljanje kriz Atalel Abuhay je za Reuters povedal, da je v pokrajini Amhara notranje razseljenih že 500.000 ljudi.

ZN svari pred lakoto v Tigraju

ZN je v četrtek v svojem tedenskem poročilu znova posvaril pred izjemno slabimi humanitarnimi razmerami v Tigraju. Prejšnji teden je pomoč v obliki hrane prejelo le 52.000 ljudi, kar je zgolj odstotek od 5,2 milijona ljudi, ki jo potrebujejo. Če bi želeli v šesttedenskem ciklu oskrbeti vse, bi jih morali v povprečju 870.000 na teden, so navedli Združeni narodi.

Spopadi med etiopsko vlado premierja Abija Ahmeda in TPLF trajajo že skoraj leto dni. Junija je TPLF zavzel večino regije, etiopska vojska pa se je večinoma umaknila.