V Niameyu so po izgonu veleposlanika izbruhnili protesti proti francoski vojski. Na fotografiji protestniki pred oporiščem francoskih sil. Foto: EPA
V Niameyu so po izgonu veleposlanika izbruhnili protesti proti francoski vojski. Na fotografiji protestniki pred oporiščem francoskih sil. Foto: EPA

Zunanje ministrstvo, ki ga je imenovala hunta, je sporočilo, da je izgon veleposlanika odgovor na poteze francoske vlade, ki so bili "v nasprotju z interesi Nigra".

Med njimi je tudi odločitev veleposlanika Sylvaina Itteja, da zavrne srečanje z novim zunanjim ministrom Nigra. Francosko zunanje ministrstvo se na navedbe še ni odzvalo.

V petek zvečer so se razširile govorice, da naj bi Niger izgnal tudi veleposlanika ZDA in Nemčije, vendar so iz Washingtona to pozneje zanikali. Ameriško zunanje ministrstvo je sporočilo, da ga je Niger obvestil, da dokumenta ni izdalo zunanje ministrstvo. Tudi viri v hunti so za Reuters povedali, da je bil izgnan samo francoski veleposlanik.

Varnostne sile Nigra se pripravljajo na morebitno posredovanje. Foto: EPA
Varnostne sile Nigra se pripravljajo na morebitno posredovanje. Foto: EPA

Najvišja stopnja pripravljenosti vojske

Nigrska hunta je "zaradi povečane grožnje napada" odredila tudi najvišjo stopnjo pripravljenosti vojaških sil. Ukaz bo vojaškim silam omogočil, da se ustrezno odzovejo v primeru kakršnega koli napada in "izognejo splošnemu presenečenju", piše v dokumentu. "Vse pogosteje se čutijo grožnje agresije na državno ozemlje," so še zapisali.

Voditelji Nigra so sicer pred kratkim sklenili dogovor z Burkina Fasom in Malijem, kjer sta prav tako na oblasti vojaški hunti, o skupni obrambi v primeru napada.

Zahodnoafriški regionalni blok ECOWAS je sporočil, da je pripravljen napotiti vojake za vzpostavitev ustavnega reda, če diplomatska prizadevanja z vojaško hunto v Nigru ne uspejo.

Francija ne priznava vojaške hunte

Francija sicer ne priznava vojaškega prevzema oblasti v Nigru, zato tudi ni jasno, kako se bodo odzvali na izgon veleposlanika. Hunto so pozvali, naj na položaj predsednika vrne odstavljenega Mohameda Bazuma. Pariz je tudi sporočil, da podpira prizadevanja zahodnoafriškega regionalnega bloka ECOWAS za končanje vojaškega udara.

Hunta v Nigru je na začetku avgusta preklicala vrsto vojaških sporazumov s Francijo, česar pa Pariz ni priznal, saj so bili ti sklenjeni z "legitimno oblastjo" Nigra.

Protifrancosko razpoloženje v nekdanjih kolonijah

V Nigru, državi s 25 milijoni prebivalcev, ki se je osamosvojila leta 1960, že dalj časa narašča nezadovoljstvo z nekdanjo kolonialno vladarico Francijo. Tudi na rednih shodih v podporo vojaški hunti, ki je prevzela oblast, je slišati številne protifrancoske vzklike in izraze podpore Rusiji.

Podobno kot v Nigru je tudi državna udara v sosednjih Burkina Fasu in Maliju spremljalo močno protifrancosko razpoloženje. Francija je nato svojo vojsko iz obeh držav premestila v Niger, vendar je nadaljnje vojaško sodelovanje v boju proti islamskim skrajnežem zdaj pod vprašajem.

V državi je bilo glavno oporišče francoskih, ameriškh in drugih tujih sil za boj proti džihadistom v Sahelu. Poleg tega gre za strateško pomembno državo, saj ima Niger eno največjih zalog urana na svetu.