ICJ je že leta 2005 razsodil, da mora Uganda plačati odškodnino. Foto: Reuters
ICJ je že leta 2005 razsodil, da mora Uganda plačati odškodnino. Foto: Reuters

DR Kongo je sicer zahteval 11 milijard ameriških dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razsodba ICJ-ja je tako po mnenju poznavalcev udarec za DR Kongo po dolgi pravni bitki zaradi odškodnine po smrtonosnem konfliktu med letoma 1998 in 2003, v katerem je umrlo več deset tisoč ljudi.

Sodniki ICJ-ja so v razsodbi utemeljili, da DR Kongo ni dokazal, da je sosednja Uganda v srednji Afriki neposredno odgovorna za 180.000 smrtnih žrtev v petletni vojni, kot je trdila Kinšasa.

Uganda bo morala DR Kongo plačati 225 milijonov ameriških dolarjev zaradi škode ljudem, 40 milijonov dolarjev zaradi škode na lastnini in 60 milijonov dolarjev zaradi škode na naravnih virih.

ICJ je že leta 2005 razsodil, da mora Uganda plačati odškodnino, vendar ni bila določena njena višina. DR Kongo je nato od Ugande zahteval več kot 11 milijard ameriških dolarjev zaradi okupacije regije Ituri na severovzhodu države.

Na višku konflikta je bilo vanj vpletenih devet afriških držav. Uganda in Ruanda sta poleg tega podprli upornike sile proti vladi DR Kongo v bojih za nadzor nad z minerali bogato regijo Ituri.