Kazen odraža težo zločinov, so sporočili s sodišča s sedežem v Haagu. Foto: Shutterstock
Kazen odraža težo zločinov, so sporočili s sodišča s sedežem v Haagu. Foto: Shutterstock

Sodišče je februarja odločilo, da je poveljnik Gospodove uporniške vojske (LRA) kriv v 61 točkah obtožnice, med drugim je kriv umorov, posilstev ter spolnega zasužnjevanja. Pri dodelitvi kazni pa so upoštevali, da je bil tudi sam žrtev LRA, ki ga je rekrutirala kot otroka, ko so ga ugrabili pri devetih letih. To pa ni upravičilo grozljivih dejanj, ki jih je 45-letnik zavestno delal kot odrasel, je dodal sodnik Betram Schmitt.

Zločini tudi v zasebnem življenju

Sodišče je opozorilo, da je nekatere zločine, med njimi spolne, storil tudi zasebno v svoji spalnici. "Zaradi teh okoliščin je nemogoče misliti, da bi lahko ta dejanja izvedel pod prisilo," piše v odločitvi sodišča.

Kazen je višja od 20 let, ki jih je sicer zahtevalo tožilstvo. Obramba je predlagala največ deset let zapora.

Ugrabljena dekleta gospodinje in spolne sužnje

LRA, ki jo vodi ubežnik Joseph Kony, je Ongwena ugrabila kot devetletnega dečka in ga spremenila v svojega borca.

Več smrti in ugrabitev

LRA je pred tremi desetletji ustanovil nekdanji katoliški ministrant in samooklicani prerok Kony in na severu Ugande začel krvavi upor proti ugandskemu predsedniku Joveriju Museveniju.

Po navedbah Združenih narodov je LRA ubila več kot 100.000 ljudi in ugrabila več kot 60.000 otrok. Prav tako je pozneje svoje nasilno delovanje iz Ugande razširila še na Sudan, DR Kongo in Srednjeafriško republiko.

Ongwen z vzdevkom Bela mravlja je med drugim med letoma 2002 in 2005 svojim vojakom ukazal, naj izvedejo poboje civilistov v begunskih taboriščih Lukodi, Pajule, Odek in Abok. Med pobitimi so bili tudi otroci in matere z dojenčki, privezanimi na hrbet.

Ongwen je bil kot poveljnik Konyjeve zloglasne brigade Sinia tudi odgovoren za ugrabitve deklet, ki so služile kot gospodinje in spolne sužnje vojakov LRA. Sedem od teh žensk so prisilili, da so postale Ongwenove žene. Dve od njih sta rodili otroke, kar je privedlo do zgodovinske obsodbe ICC-ja zaradi prisilne nosečnosti.

Ongwen se je v začetku leta 2015 predal specialnim enotam ameriške vojske, ki so v Srednjeafriški republiki iskale Konyja. Po predaji so Ongwena premestili v zapor ICC-ja, kjer je čakal na sojenje. Vodja LRA Kony je še vedno na begu. ICC je zanj sicer izdal zaporni nalog.