"Nadaljnje napredovanje RSF-ja pomeni tveganje za veliko civilnih žrtev in znatne motnje v dobavi humanitarne pomoči," je opozoril tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller. Foto: EPA

V mesto Wad Madani, ki leži okoli 140 kilometrov jugovzhodno od sudanskega glavnega mesta Kartum, se je od aprila zateklo več kot pol milijona Sudancev, ki so zbežali pred spopadi v Kartumu. Mednarodni reševalni odbor (IRC) je sporočil, da je zaradi nevarnosti z območja umaknil svoje sodelavce, kar pomeni, da več milijonov pomoči potrebnih ljudi ne prejema več humanitarne pomoči, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Sorodna novica Sudanske paravojaške sile RSF naj bi prevzele nadzor nad drugim največjim mestom v državi

ZDA so v soboto po navedbah francoske tiskovne agencije AFP opozorile, da najnovejše dogajanje v Sudanu pomeni veliko tveganje za civilno prebivalstvo in izvajanje humanitarnih dejavnosti. Tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller je pozval RSF, da takoj prekine napade in se izogiba mestu Wad Madani.

"Wad Madani je bil varno zatočišče za razseljene civiliste in pomembno središče mednarodnih prizadevanj za humanitarno pomoč. Nadaljnje napredovanje RSF-ja pomeni tveganje za množične civilne žrtve in znatne motnje v dobavi humanitarne pomoči," je navedel.

Od aprila več kot šest milijonov beguncev in 12 tisoč mrtvih

V Sudanu od 15. aprila potekajo spopadi med sudansko vojsko, ki jo vodi general Abdel Fatah al Burhan, in paravojaškimi silami RSF, ki jim poveljuje Mohamed Hamdan Daglo. Za civilno prebivalstvo je najhuje v prestolnici Kartum in regiji Darfur.

Po podatkih Združenih narodov je od začetka spopadov svoje domove zapustilo 6,6 milijona ljudi, ki so poiskali zavetje drugje v Sudanu ali v sosednjih državah. Umrlo je več kot 12.190 ljudi.