Francija ima v Sahelu več kot 5000 vojakov. Foto: Reuters
Francija ima v Sahelu več kot 5000 vojakov. Foto: Reuters

V Maliju se je namreč zgodil drugi državni udar v devetih mesecih.

Francija ima svojo vojsko razporejeno v več državah regije Sahel, in sicer v Maliju, Mavretaniji, Nigru, Burkina Fasu in Čadu, skupno 5100 vojakov, ki se borijo proti islamističnim upornikom.

Macron je po poročanju BBC-ja za časnik Le Journal du Dimanche dejal, da Francija ne bo podpirala držav, kjer ni demokratične legitimnosti ali tranzicije in da Francija nima namena večno ohranjati vojaške prisotnosti v Afriki.

Voditelji članic Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav (ECOWAS) so medtem zaradi udara suspendirali članstvo Malija. Skupina je Mali pozvala, naj nemudoma imenuje novega civilnega premierja in naj februarja prihodnje leto izvede predsedniške volitve.

Francija je sicer desetletja nudila vojaško podporo voditeljem svojih nekdanjih afriških kolonij. Ta podpora vključuje enote na terenu in zračne napade.

Vodja zadnjega udara polkovnik Assimi Goita je ustavno sodišče v petek imenovalo za prehodnega predsednika, potem ko se je sam razglasil za začasnega voditelja.

Podprl je odstavitev predsednika Baha Ndawa in premierja Moctarja Ouaneja, češ da nista izpolnjevala svojih dolžnosti in sta hotela sabotirati tranzicijo v državi. Vojaki so ju aretirali in pridržali po spremembah v sestavi vlade, s katerimi Goita ni bil seznanjen.

Goita je vodil tudi udar avgusta lani, v katerem je bil s položaja odstranjen predsednik Ibrahim Boubacar Keita.

Polkovnik Goita je zdaj obljubil, da bo novi premier imenovan v nekaj dneh in da bodo volitve naslednje leto potekale, kot je bilo načrtovano.

Islamistični uporniki so izkoristili udar leta 2012 ter v posledičnem kaosu prevzeli sever države. Francoske enote so pomagale vladi povrniti nadzor, a napadi upornikov so se nadaljevali.