Eden izmed razlogov za pomanjkanje hrane na jugu Afrike je tudi suša. Foto: Reuters
Eden izmed razlogov za pomanjkanje hrane na jugu Afrike je tudi suša. Foto: Reuters

"Takšnega obsega krize lakote še nismo videli in dokazi kažejo, da se bo stanje še poslabšalo," je po poročanju Al Džazire dejala Lola Castro, regionalna direktorica WFP-ja za jug Afrike.

WFP je sporočil, da za spopadanje s krizo potrebuje 489 milijonov dolarjev, zagotovil pa jih je le 205. Agencija je opozorila, da številne družine v regiji že preskakujejo obroke, jemljejo otroke iz šol, prodajajo premoženje in se zadolžujejo, da bi pokrili izgube v kmetijstvu.

Medtem ko temperature v regiji naraščajo dvakrat hitreje od svetovnega povprečja, večino hrane pa proizvedejo kmetje, ki so popolnoma odvisni od vse manj zanesljivih padavin, je imel jug Afrike v zadnjih petih letih le eno normalno kmetijsko sezono, poudarja WFP.

Nizka gospodarska rast, vse številčnejše prebivalstvo, suša in poplave so še povečali pomanjkanje hrane v regiji.

Najhuje prizadete države v regiji so eSvatini (Svaziland), Lesoto, Madagaskar, Mozambik, Namibija, Zambija in Zimbabve. Po podatkih ZN-a skoraj polovica od 15 milijonov prebivalcev Zimbabveja trpi kronično pomanjkanje hrane.

Prizadete so tudi divje živali. V samo treh mesecih lanskega leta je v Zimbabveju zaradi lakote umrlo več kot 200 slonov.

Pomanjkanje hrane trpi tudi 20 odstotkov prebivalcev Lesota in okoli 10 odstotkov Namibijcev.

Oktobra lani je Rdeči križ v Zambiji sporočil, da zaradi suše okoli 2,3 milijona prebivalcem grozi hudo pomanjkanje hrane. Zambija je dolgo veljala za žitnico, ponavljajoče se suše pa so zmanjšale vodne rezerve v jezu hidroelektrarne Kariba, glavnega vira energije.

Slabe napovedi

Medtem strokovnjaki za prihodnje mesece napovedujejo še več vročega in suhega vremena, ki bo povzročilo še eno slabo letino. Suho obdobje bi lahko letos trajalo dlje kot običajno.

WFP načrtuje pomoč za 8,3 milijona ljudi na območjih, kjer je lakota najhujša. Mednarodno skupnost je agencija pozvala, naj pospeši pomoč lačnim na jugu Afrike in dolgoročno vlaganje, ki bi ranljivim prebivalcem regije pomagalo prenesti vse hujše učinke podnebnih sprememb.

Evropska komisija je v četrtek sporočila, da bo za eSvatini, Lesoto, Madagaskar, Zambijo in Zimbabve namenila humanitarno pomoč v vrednosti 25,4 milijona evrov.